Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Kom weer in beweging!

  Vastlopen kan iedereen weleens overkomen. ­Bijvoorbeeld wanneer je contract ineens niet wordt verlengd, terwijl je dit wel verwachtte, of wanneer je plotseling een dierbare verliest aan een ziekte of wanneer je partner je verlaat voor een ander. Ineens vallen mensen dan in een gat en richten ze hun focus eigenlijk alleen nog maar op het oplossen van dat probleem en het beheersen van de vervelende gevoelens die dat met zich meebrengt.

  In therapie is er natuurlijk alle ruimte voor het leed en de ontreddering die iemand op zo’n moment ervaart. Maar alleen daarnaar gaan kijken, helpt niet om ook weer vooruit te komen. Daarom probeer ik vaak samen met cliënten weer perspectief te scheppen. Dat doe ik op de eerste plaats door te gaan kijken naar wat iemand nu pas echt belangrijk vindt. Hecht je bijvoorbeeld de meeste waarde aan je familieleven of juist meer aan je carrière? Of staat je gezondheid juist op de eerste plaats? En klopt je huidige energieverdeling bijvoorbeeld ook met die levensgebieden? Daarbij kijken we op de tweede plaats naar wat binnen die verschillende levensgebieden eigenlijk belangrijk voor je is. Vind je het in je sociale leven bijvoorbeeld heel belangrijk om vooral dingen samen met vrienden te ondernemen of heb je liever af en toe een goed gesprek? En klopt dat ook met hoe je sociale leven er nu uitziet?

  Stappen zetten
  Op basis van de antwoorden op al deze vragen komt de focus te liggen op wat er nú toe doet, in plaats van op wat er allemaal is misgegaan, en kunnen er concrete stappen worden geformuleerd die je weer in beweging zetten. Het gaat erom dat je ondanks alle negatieve gevoelens en gedachten die er zijn, je leven een waardenvolle ­richting blijft geven. Verder wordt natuurlijk gekeken naar je energie­gevers en sterke kanten en hoe je deze kunt inzetten om ‘en route’ te blijven.

  Accepteren wat er is
  Mijn doel is om mijn cliënten te helpen om, ondanks hun problemen of klachten, een waardengericht leven te leiden. Iedereen heeft het in zich de problemen die het leven soms met zich meebrengt het hoofd te bieden, alleen ervaart niet iedereen dat ook zelf zo. In de therapie probeer ik mensen eigenlijk vooral te helpen om zich bewust te worden van de eigen kwaliteiten en waarden om op basis daarvan keuzes te maken in de richting van wat écht belangrijk voor ze is. De focus ligt dus niet op ‘hoe kom ik daarvan af?’, maar op het accepteren van wat er is, ook al is dat niet zo leuk als je net die baan kwijt bent of ineens alleenstaande ouder bent geworden. Je leert eindelijk die strijd tegen de negatieve emoties en gedachten los te laten, zodat er weer ruimte ontstaat voor wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wil. Zo kom je weer in beweging en ontstaat de creativiteit om hetgeen je eerder beperkte, te kunnen doorbreken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply