Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Komt een moeder bij de dokter
  4/4 - (1 stemmen)

  Meer dan één op de tien vrouwen krijgt een ­postpartumdepressie, ook wel bekend als ‘postnatale depressie’. Dat wil zeggen dat je na de bevalling last hebt van bijvoorbeeld huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Je bent net bevallen, maar zit op een grijze wolk in plaats van op een roze…

  Emotionele schommelingen na de bevalling zijn heel normaal. De zogeheten ‘kraamvrouwentranen’gaan vaak vanzelf weer over. Deze ontstaan door de achtbaan van hormoonpieken en dalen in het lichaam van de pas bevallen vrouw. Afhankelijk van de hevigheid en de duur van de klachten moet je toch aan een postpartumdepressie gaan denken. Daarnaast geldt dat het uitblijven van emotionele klachten direct na de bevalling niet uitsluit dat je met een postpartumdepressie te maken krijgt. Sommige vrouwen krijgen pas na enkele weken klachten.

  Erkenning is belangrijk
  Als er sprake is van een postpartumdeprerssie kunnen ­verschillende factoren hieraan bijgedragen hebben. Denk daarbij aan je karakter, psychische effecten tijdens de zwangerschap, te hoge verwachtingen of een tegenvallende of moeilijke zwangerschap. Maar ongeacht welke factoren bij jou een rol spelen; als jij je hopeloos voelt, je gedachten in cirkeltjes draaien en het jou aan energie ontbreekt om daaraan te ontsnappen, is het verstandig om aan de bel te trekken. Zoek hulp zodat jij je verhaal kwijt kunt en je ­levensvreugde weer hervindt. Samen kom je er dan achter of je teveel aan het piekeren bent, te weinig tot rust komt, je lichamelijke conditie een rol speelt, je te hoge eisen stelt, je onvoldoende steun hebt gekregen, je aan teveel verwachtingen wilt voldoen, je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt of bijvoorbeeld last hebt van stress door andere omstandigheden. Vanuit de omgeving is er vaak maar weinig begrip voor hoe jij je voelt als kersverse moeder. Met hulp van bijvoorbeeld een Care for Women specialiste kun jij zelf de controle over jouw leven terugkrijgen. Je hoeft je niet meer schuldig te voelen. Als je er geen last van hebt, weet je ook niet hoe ontzettend heftig een postpartumdepressie is. Erkenning is daarom erg belangrijk.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply