Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Kookboek voor patiënten met kanker
  Rate this post

  Er is een boek verschenen over het Kookcafé in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg voor patiënten met kanker, met tal van smaakvolle recepten en nuttige tips van de diëtist. Initiatiefneemster Janny van de Laar overhandigde onlangs haar eerste boek ‘De maaltijd wordt weer een feestje’ aan patiënte Marie-Joze van Riel.

  Van de Laar werkt in het ziekenhuis als coördinator bij het Oncologisch Centrum en zet zich al jaren in voor kankerpatiënten. ‘Patiënten komen na de diagnose ‘kanker’ in een achtbaan terecht. Meestal volgt een onzekere periode met heftige behandelingen. Een veel voorkomende klacht bij chemotherapie is smaakverandering. De eetbeleving wordt heel anders. Eten is opeens niet meer vanzelfsprekend. Daarom zijn we in 2012 gestart met het Kookcafé’, aldus Van de Laar.

  Belangstelling
  In het Kookcafé verzorgen de ziekenhuiskoks iedere maand een kooksessie voor kankerpatiënten en hun naasten, in samenwerking met de afdeling Diëtetiek. Nadat de deelnemers onder begeleiding van de koks het eten in de ziekenhuiskeuken hebben bereid, genieten ze daarna van de zelfgemaakte maaltijd. Volgens Van de Laar is de belangstelling groot voor het Kookcafé: ‘Goede voeding is voor iedereen belangrijk en zeker voor patiënten die een behandeling voor kanker moeten ondergaan. Door de voeding tijdens de behandeling aan te passen, dus te voorzien van voldoende energie, eiwitten, vocht, vitaminen en mineralen, kan de behandeling beter worden doorstaan.’
  Marie-Joze van Riel (59) kan dat bevestigen. Zij kreeg tien jaar geleden de diagnose ‘borstkanker’. ‘Door de chemotherapie was ik mijn smaak verloren. Als ik had gekookt, vond mijn man het eten veel te zout. In het Kookcafé leer je samen met lotgenoten hoe je lekker kunt koken en met andere kruiden een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten; niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin.’

  Boek
  Dit was de drijfveer voor Van de Laar om alle recepten van het Kookcafé gebundeld uit te geven in een boek met ruim veertig recepten. Het boek ‘De maaltijd wordt weer een feestje’ bevat naast recepten handige tips voor kankerpatiënten en nuttige informatie voor andere instellingen die het initiatief willen overnemen. De presentatie van het boek vond begin oktober plaats tijdens de viering van het veertigjarig dienstjubileum van Van de Laar.
  Het boek is voor 10 euro te koop in het Oncologisch Centrum op de begane grond van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg) of via www.etz.nl/kookboek.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply