Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Koolhydraatbeperkt werkt!
    Rate this post

    Al tientallen jaren zijn we opgevoed met het idee dat (te veel) vetten slecht voor je zijn. Je wordt er dik van en het is slecht voor je cholesterolgehalte. Toch bewijzen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken de laatste jaren het tegendeel. De meeste vetten die we eten zijn helemaal niet ongezond en ze zorgen ook niet voor overgewicht of dichtslibbende vaten. Het zijn juist de koolhydraten die door ons lichaam worden omgezet in vetten.

    Harriët Verkoelen is al heel lang overtuigd van deze theorie. ‘Ik zeg al tientallen jaren dat koolhydraten funest zijn. En we eten ongemerkt heel veel koolhydraten! Als het gaat om gezonde voeding en je eet volgens de Schijf van Vijf of de PuurGezond Pyramide ben je goed bezig. Maar als je een (chronische) ziekte, aandoening of overgewicht hebt terwijl je niet overdreven veel eet, zul je volgens een ander eetpatroon moeten eten. Je moet je een nieuwe leefwijze aanmeten.’

    Geen koolhydraten, wel vet
    ‘Veel mensen die dik worden rond hun buikstreek, hebben aanleg om suikers om te zetten in vet. Wie wil afvallen, denkt er goed aan te doen om magere producten te gebruiken. Maar je kunt juist beter een schaaltje volle roomyoghurt eten dan magere vruchtenyoghurt. In de magere variant zit namelijk veel meer suiker. Wanneer je koolhydraten eet, raakt je stofwisseling in de suikerverbranding en daar val je niet van af. Dan kun je sporten wat je wilt, maar het heeft weinig effect. Want zolang je suikers eet, gaat de suikerverbranding voor op de vetverbranding. Daarnaast zorgt het eten van koolhydraten ook nog eens voor een groter hongergevoel, je zoetbehoefte neemt toe, je bloedsuiker schommelt erg, je voelt je moe en je houdt vocht vast, wat een opgeblazen gevoel geeft. Wanneer je minder koolhydraten nuttigt, zal het hongergevoel minder worden en wordt je bloedsuiker veel stabieler.’

    Gunstige invloed op medicijngebruik
    Een koolhydraatarm dieet heeft gunstige effecten op ­chronische ziekten. ‘Vaak kun je zelfs medicijnen afbouwen, maar dat moet natuurlijk wel in nauw overleg met je diëtist en specialist. Het is heus niet zo dat je helemaal geen suikers meer mag eten’, stelt Harriët gerust. ‘Maar beperk het gebruik en eet ze bijvoorbeeld alleen tussen lunch en avondeten.’
    Door onze slechte eetgewoonten komen er in Nederland per week 1000 diabeten bij. Zorg dat jij niet één van hen bent. Harriët kan je in haar praktijk of via haar website begeleiden bij het starten met een koolhydraatarm dieet. Een dieet zonder shakes en maaltijdrepen, maar met pure producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Lees er meer over in haar boeken!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply