Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Je koopt er gewoon een paar jaar bij’
  Rate this post

  Drinkt je kat uitzonderlijk veel, moet ze vaak plassen of is ze in korte tijd flink afgevallen? Veel eigenaren gooien het op ouderdom en wachten daarom met het nemen van maatregelen, maar misschien heeft je kat te maken met nierfalen. Laat daarom je kat tijdig onderzoeken, zodat ze behandeld kan worden.

  Vooral nierfalen komt veel voor bij katten. Vroeg of laat krijgen alle katten ermee te maken, en het komt het vaakste voor bij katten vanaf zo’n 8 jaar oud. Twijfel je of je kat iets onder de leden heeft? Er zijn tegenwoordig apparaatjes op de markt, waarmee de dierenarts de urine van je kat kan onderzoeken. Uit zo’n test kan veel informatie gehaald worden, bijvoorbeeld of je kat nierfalen heeft, of dat er sprake is van diabetes. Je kunt er dan vroeger bij zijn dan wanneer de gevolgen in het bloed te zien zijn. Ook een verhoogde bloeddruk is te meten. Als de bloeddruk te hoog is, gaan de nieren sneller kapot. Wijst de test inderdaad op nierfalen, dan is het zaak om een bloedonderzoek te laten doen en je kat tijdig te laten behandelen.

  Langer leven
  Als je weet dat er een ziekte achter zit, kun je er wat aan doen! Met de juiste medicijnen en een aangepast dieet kan je kat zó nog een half jaar tot zo’n 2 jaar langer leven, met een prima kwaliteit van leven. Je koopt er als het ware gewoon een paar jaar bij. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat een behandeling geen zin meer heeft en je al snel afscheid moet nemen van je geliefde huisdier.

  Schildklierafwijking
  Een andere kwaal waar je oudere kat mee te maken kan hebben, is een schildklierafwijking. Die is goedaardiger dan nierfalen, maar komt net zo vaak voor. Bij een schildklier­afwijking wordt er teveel van het schildklier­hormoon aangemaakt, waardoor je kat veel kan gaan drinken en plassen, maar opvallender is dat de eetlust vaak enorm toeneemt, terwijl ze toch gewicht verliest. Ook het hart gaat sneller kloppen, waardoor je kat sneller het risico loopt op hartfalen. Ook een schildklierafwijking kan behandeld worden als je er op tijd mee naar de dierenarts gaat. Doe je dat niet, dan gaat ze dood, terwijl dat niet nodig is.

  Mocht je kat zich dus anders gaan gedragen, wijt het dan niet te snel aan ouderdom. Ouderdom zelf is geen ziekte, dus als je kat kwaaltjes gaat vertonen, wijt het niet meteen aan de leeftijd van je kat, maar het is beter om haar regelmatig te laten nakijken door de dierenarts om op tijd ziektes op te sporen die op dat moment nog behandelbaar zijn.

  Angelina de Jong
  Dierenarts

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply