Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Rate this post

  Het verplichte eigen risico bij een zorgverzekering bedraagt € 385. De kosten die je maakt voor zorg uit de basisverzekering betaal je tot € 385 zelf (uitzonderingen daargelaten – zie het kader hieronder), alles daarboven vergoedt de verzekeraar. In de praktijk betaalt de verzekeraar de rekening van de zorgverlener en brengt die dan het eigen risico bij de verzekerde in rekening. Het eigen risico is persoonsgebonden. Heb je een partner op dezelfde polis, dan mag de verzekeraar jouw kosten niet met het eigen risico van je partner verrekenen. Wat is de eigen bijdrage?

  Naast het eigen risico bestaat er ook een eigen bijdrage voor bepaalde zorg, zoals medicijnen, kraamzorg, hoortoestellen, orthopedische schoenen of een kunstgebit. De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en hoe hoog die is. De eigen bijdrage betaal je altijd zelf, ook als je eigen risico op is. Maak je zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt en heb je nog eigen risico openstaan? Dan betaal je eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft, komt ten laste van je eigen risico.

  Wat is het vrijwillig eigen risico?
  Naast het verplichte eigen risico bestaat er ook een vrijwillig eigen risico. Door je verplichte eigen risico te verhogen, krijg je korting op je premie. Die korting is ongeveer de helft van het bedrag waarmee je je eigen risico verhoogt per jaar. Je kunt het eigen risico met maximaal € 500 verhogen, en dit eigen risico kun je jaarlijks aanpassen. Wat wordt niet met het eigen risico verrekend? Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn zorg door de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, artikelen in bruikleen, (tandheelkundige) zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar, en wijkverpleging. Ook zorg uit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je dus geen eigen risico. Maar alles wat de huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of aanvraagt (zoals een bloedonderzoek), wordt wél verrekend met je eigen risico.

  Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutieverzekering?
  Het belangrijkste onderscheid tussen een naturaen een restitutieverzekering is de keuzevrijheid in zorgverleners. Heb je een naturaverzekering en kies je een niet-gecontracteerde zorgverlener,
  dan vergoedt de verzekeraar de kosten maar voor een bepaald percentage, meestal rond de 75%, maar lager kan ook. En dan betaal je de rest zelf. De kosten van huisartsbezoek worden wel altijd
  volledig vergoed. Wel kun je met een naturapolis (net als met een restitutiepolis) meestal bij elk ziekenhuis terecht. Alleen met een budgetpolis is ook de keuzevrijheid in ziekenhuizen beperkt.

  Als je een natura- of budgetpolis hebt, is het dus belangrijk om, voordat je gebruikmaakt van een zorgverlener, na te gaan of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Dat kan via de zorgverzekeraar of de zorgverlener. Ga er niet van uit dat je daar automatisch op wordt gewezen. Heb je een restitutiepolis, dan heb je dat probleem niet en wordt de rekening volledig vergoed, tenzij het tarief excessief hoog is. Ook hier geldt: vraag de zorgverlener vooraf naar de kosten en check dit bij de verzekeraar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply