Rate this post
 • ‘Kracht’ = boven jezelf uitkomen
  Rate this post

  De laatste tijd lees ik vaker stukken in kranten en magazines over interviews met ‘krachtige vrouwen’. Mooie term. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Wat is een ‘krachtige vrouw’? Volgens de Dikke van Dale betekent ‘krachtig’:

  krach·tig (bijvoeglijk naamwoord, ­bijwoord) 1 met grote kracht; = sterk

  Het lijkt wel of dit een trend van de laatste jaren is. Maar toch zijn er krachtige vrouwen door alle eeuwen heen geweest. Priesteressen, farao’s, keizerinnen, legerleidsters, politica, verpleegkundigen, wetenschapsters, dierenbeschermers, vredesactivisten… Ga maar door. Veel van deze dames hebben het heel erg moeilijk gehad. Ze waren opgevoed in een tijd waarin een vrouw weinig tot niets te zeggen had, in culturen waar ze alleen voorbestemd waren om kinderen te krijgen en voor hun gezin te zorgen. Zonder scholing, geld, keuzes en eigenwaarde.

  Nog niet zo heel lang geleden was dat in ons land ook nog aan de orde. En nu, in veel gebieden van de wereld, is het anno 2017 nog vaak slecht gesteld met rechten en gelijke behandeling. Maar ondanks alle tegenstand, onbegrip en verboden in welke vorm dan ook, kwamen deze vrouwen voor zichzelf op, en vochten ze net zo lang totdat ze hun doel konden bereiken. Dat ze daarna vaak genadeloos afgestraft werden, is een triest gegeven. Maar de kracht, de wilskracht en het doorzettingsvermogen van deze dames waren enorm. Vaak eenzaam aan de top, maar wel een voorbeeld voor vele anderen. Een boegbeeld. Iemand waarnaar geluisterd werd.

  En dat is kracht. Boven jezelf uitkomen, boven je ‘niveau’ uit proberen te stijgen. Door te studeren, kansen te grijpen, door te zetten, zelfs als je het totaal niet meer ziet zitten. Om hulp te durven vragen, kwetsbaar te zijn. Af en toe een kruiwagen gebruiken. Maar vooral doorgaan met je doel. Altijd het licht aan het einde van de tunnel blijven zien. Met respect en ruimte voor anderen. Want ook voor een vrouw geldt hetzelfde als voor een man: houd rekening met je medemens. Machtsmisbruik loopt meestal verkeerd af en heeft niets met ‘kracht’ te maken. Een ander onderdrukken zodat je zelf omhoogkomt, is vaak gemakkelijker dan het op de juiste manier te doen. Zodat als je uiteindelijk je doel bereikt, je gezien wordt als een krachtige, maar vooral prachtige vrouw. Een vrouw die trots uitstraalt. Kracht, kennis, levenslust. Een vrouw waar andere vrouwen naar kijken en ook die kracht krijgen om voor zichzelf op te komen en hun doel te zien en te bereiken. Een vrouw waar partner en eventueel gezin trots op zijn.

  Dit alles kan groots zijn, werelds, maar ook klein, in je eigen omgeving. Iemand die, zoals nu heel erg naar buiten komt, met al haar kracht kan vertellen wat er met haar gebeurd is. In slechte tijden. Waar ook ter wereld of in een gezin. Een vrouw die heel hard werkt, om haar gezin te geven wat ze nodig hebben. Gewoon, een vrouw die in jouw omgeving vaak ook te vinden is. Waarvan je zegt: ‘Wat een mooie, krachtige vrouw!’ Of, als je nog dichterbij mag kijken: ‘Wat een prachtige vrouw!’

  En dit is toch eigenlijk wat wij, vrouwen, toch graag ­allemaal willen? Gewaardeerd worden om de kracht die we uitstralen als we alles uit ons leven halen? Voor onze wensen opkomen? Voor onze gezinnen? Daarom vraag ik je: ga eens goed binnen in jezelf kijken. Naar jouw echte verlangens en wensen. En stippel dan jouw weg uit. Op naar jouw doel, met opgeheven hoofd. En met liefde voor de ander. Ik hoop je dan tegen te komen en te mogen zeggen: ‘Dag prachtige, krachtige vrouw!

  – Birgit Boer

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply