Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Kun jij de leider van de ‘kudde’ zijn?
    Rate this post

    Het fenomeen ‘coaching’ is steeds bekender. Niet zo vreemd in een wereld die snel en hectisch is en waar in sneltreinvaart veranderingen plaatsvinden. Hoe je daar constructief mee kunt omgaan, welke ontwikkelingen je zelf wilt of moet doormaken en wat je eigenlijk wilt van het leven, dat kun je aan de hand van coaching uitzoeken.

    Paarden zijn bijzonder geschikt in de rol van coach. Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen coachen met paarden een onbegrijpelijk begrip is. Want waarom zouden de paarden coachen en hoe doen zij dat dan? Wat winnen zij erbij om jou te spiegelen? Vragen die ik regelmatig krijg en die ik me goed voor kan stellen!

    Zweverig?
    Een andere veelgehoorde misvatting is dat paardencoaching iets zweverigs is. Maar wanneer je er meer over te weten komt, wordt al snel duidelijk dat dat niet het geval is. Paarden zijn tijdens een coachsessie (en eigenlijk altijd) vooral heel erg zichzelf! Dat betekent dat ze vanuit hun natuur reageren op degene waarmee ze contact maken, of die contact met hen willen maken. Aangezien een paard een vluchtdier is, staat het altijd ‘aan’. Dat houdt in dat paarden heel bewust zijn van de omgeving. Ook zijn ze hypersensitief, ze nemen alle veranderingen waar en reageren daarop.

    Zo sterk als de zwakste schakel
    Vanuit de allesomvattende drang om te overleven is een paard afhankelijk van zijn kudde en het leiderschap. Op het moment dat jij in de nabijheid van het paard bent, word je onderdeel van de kudde. Het is dus van belang voor het paard om cruciale informatie over jou te hebben, zodat het paard weet of jij als lid van de kudde kan vluchten indien nodig. Want natuurlijk geldt ook bij paarden dat je zo sterk bent als de zwakste schakel…

    Op zoek naar informatie
    En dus gaat het paard op zoek naar informatie bij jou. Waar zit de meeste energie? Zijn er fysieke of emotionele belemmeringen? Met de reacties die het paard geeft, toont het jou waar eventuele belemmeringen zitten. Dat doet het zodat jij er iets aan kunt doen en als alles gefikst is, jullie kunnen vluchten als er een leeuw om de hoek komt. Het paard kan niet praten zoals wij dat doen, hij/zij gebruikt zijn lichaamstaal om te communiceren en zet dan ook alles in. Ik verzorg de ondertiteling.

    Leren van de natuur
    Als kers op de taart helpt het paard je om spanning los te laten. Ook dit heeft een logische en nuttige reden. Als je minder gespannen bent, sta je meer open voor je omgeving wat betekent dat je een bijdrage aan de veiligheid van de kudde kunt leveren. Zo zie je, er is weinig ‘vaags’ aan coachen met paarden! Sterker nog… aardser dan dit wordt het niet. Daarbij zijn paarden gemaakt om te volgen of leiding te geven. Dit is een overlevingsstrategie van het prooidier. En zonder het paard verschillende gaven toe te kennen, kunnen wij nog wel wat leren van de natuur over competent leiderschap.

    Een waardevolle ervaring
    Ook Sandra (46) was bij aanvang sceptisch. ‘Mijn partner wees me op paardencoaching toen ik totaal was vastgelopen in mijn werk na een negatieve ervaring met een leidinggevende’, vertelt ze. ‘In eerste instantie twijfelde ik of het wel iets voor me zou zijn. Maar ik besloot het gewoon te proberen.’

    ‘Ik vond de ontmoeting met het paard ontzettend bijzonder. Van tevoren had ik een aantal hulpvragen en door mijn houding terug te spiegelen heb ik van het paard veel nieuwe inzichten gekregen. Dat gaf me ook veel rust, en kan ik daardoor nu beter accepteren wat er in het verleden gebeurd is. Deze ervaring is ontzettend waardevol voor me geweest.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply