Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je kunstgebit verdient de juiste zorg
  Rate this post

  De bedoeling van uw gebitsprothese is dat die de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik.

  Bedenk wel dat een gebitsprothese slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de nieuwe gebitsprothese inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u naar de tandprotheticus teruggaan. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe die dan minstens een halve dag voor u naar de tandprotheticus gaat weer in; anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met de nieuwe gebitsprothese is het vaak een kwestie van doorzetten.

  Slapen met of zonder tandprothese
  Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. ­Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan in ieder geval de gebitsprothese in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u die bewaren in een bakje met water.

  Schoonmaken
  Net als eigen tanden en kiezen, moet u de gebitsprothese verzorgen. Als u die niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw gebitsprothese, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken. Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen. Dit kunt u het beste doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken; dit schuurt te veel.
  Een schone gebitsprothese moet altijd glad aanvoelen.
  Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een gebitsprothese geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn in elke drogisterij en apotheek te koop, en uw tandprotheticus kan u hierover voorlichten.
  Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het gebitsprothese vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bakje met keukenazijn leggen. ’s Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg de gebitsprothese nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen. Let goed op dat bij het schoonmaken de gladde gebitsprothese niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak de gebitsprothese schoon boven het water.

  Het tandvlees
  Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees waar het gebitsprothese op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel, eventueel met wat tandpasta.

  Over De Gebitten Centrale
  De Gebitten Centrale is een tandprothetische praktijk. Een tandprotheticus is een – veelal zelfstandig gevestigd – paramedisch specialist in het aanmeten en produceren van gebitsprothesen. De tandprotheticus regelt alles van A tot Z, zonder dat daar bijvoorbeeld een verwijzing van een tandarts voor nodig is. Hij is niet alleen degene die je behandelt, maar is ook de persoon die de technische uitvoering van je prothese verzorgt. Sinds 1987 geniet het beroep een wettelijke bescherming. Voor de titel ‘tandprotheticus’ is een afgeronde opleiding aan de Hogeschool van Utrecht nodig. Daarnaast moet de specialist jaarlijks bijscholingscursussen volgen om de actuele kennis op peil te houden. Ook besteden tandprothetici veel aandacht aan kwaliteitszorg.
  Het team van De Gebitten Centrale bestaat uit een tandarts / implantoloog, een tandprotheticus en een tandtechnisch laboratorium, die nauw samenwerken om voor een perfect passend gebit voor jou, waar je nog jaren plezier van zult hebben.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply