Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Laagdrempelig’ is het motto
    Rate this post

    Nijmegen heeft sinds deze zomer een inloophuis voor mensen geraakt door kanker: het Marikenhuis. Op 30 mei jongstleden opende burgemeester Bruls het prachtig verbouwde pand aan de Slotemaker de Bruïneweg in Nijmegen, een inloophuis voor iedereen die in zijn leven met kanker te maken heeft. Dat zijn er veel, zoals bij de opening bleek uit de ­gigantische opkomst van patiënten, naasten, ­zorgverleners en andere belanghebbenden.

    Iedereen kent in zijn naaste omgeving wel iemand die rechtstreeks met kanker te maken heeft, met allemaal hun eigen verhaal of boodschap. Al deze verhalen kunnen nu in Nijmegen en omgeving worden gedeeld in het Marikenhuis. Je kunt er tot rust komen, lotgenoten ontmoeten, informatie krijgen, gewoon iets aangenaams doen of psychosociale begeleiding krijgen. Dit kan dankzij de hulp en steun van meer dan 60 professioneel opgeleide vrijwilligers. Het Marikenhuis werkt daarbij nauw samen met alle regionale organisaties op het gebied van zorg en welzijn: huisartsen, ziekenhuizen (Radboudumc en CWZ), gemeentelijke instellingen en het Helen Dowling Instituut in Groesbeek.

    Laagdrempelig
    Bij de inrichting en aankleding van het Marikenhuis waren ‘laagdrempelig’ en ‘toegankelijk’ de sleutelwoorden. Niet alleen letterlijk (alles is gelijkvloers en rolstoelvriendelijk), maar ook figuurlijk: het inloophuis staat open voor iedereen die maar iets met kanker te maken heeft of heeft gehad. Het Marikenhuis heeft een ontmoetingsruimte (‘de huiskamer’) voor een luisterend oor bij een kop koffie of thee, een prachtig uitgeruste keuken voor kookworkshops, een vergaderruimte, een kantoor en een ruimte waar een-op-eengesprekken kunnen worden gevoerd. Daarnaast is er de multifunctionele ruimte, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, van lichaamsgerichte activiteiten tot themabijeenkomsten, van mindfulnesstrainingen tot creatieve bijeenkomsten (‘open atelier’) en van toneelvoorstellingen tot schrijfworkshops. Een aantal vrijwilligers fungeert als gastvrouw of gastheer, anderen verzorgen een breed aanbod van creatieve, ontspannende en begeleidende activiteiten, zowel individueel als in groepsverband.

    Bezoekersprofiel
    Het inloophuis had in de eerste maanden na de opening meer dan 100 bezoekers, ondanks de beperkte openingsuren in de zomer (juli / augustus). Niet alleen ouderen weten het Marikenhuis te vinden: ruim 30% is jonger dan 50 jaar. En hoewel bij de gasten vrouwen met borstkanker, zoals verwacht, in de meerderheid zijn (25%) , heeft 13% van de bezoekers te maken (gehad) met gynaecologische kanker, ruim 10% met longkanker en 8% met darmkanker. Opvallend, en passend bij de doelstelling van het Marikenhuis, is dat ook naasten gebruik maken van het Marikenhuis: ruim 25% van onze bezoekers is partner, kind, familielid of vriend(in).

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply