Terwijl je dit leest, voel je het misschien. Zo’n zeurende pijn in je onderrug en schouders die niet weggaat, hoe je ook zit. ‘Maar ik zit toch goed?’ denk je terwijl je je been onder je lichaam gevouwen hebt en je laptop praktisch op je schoot staat.
We zitten de laatste tijd veel meer thuis dan normaal. Vaak beweeg je te weinig en kom je niet genoeg achter je computer weg. Uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de Nederlanders verkeerd zit. Goed zitten: zo doe je dat wél.
Hoe moet je wel zitten?
‘Hoe moet het dan wél?’ vraag je je misschien af. Want ongeacht wat voor bureau of stoel je hebt: als je deze verkeerd benut, maakt het geen verschil of vererger je het probleem juist. Misschien zit je wel hartstikke lekker en comfortabel, maar dat betekent niet per se dat je goed zit. Slecht zitten kan een enorme impact op je gezondheid hebben. Je kunt namelijk zenuwen en aderen afknellen, je ingewanden raken op hol, je krijgt moeite met ademhalen…
Het is belangrijk dat je regelmatig van houding wisselt, om je rug niet langdurig op dezelfde manier te belasten. Je heupen moeten in een hoek van 100° staan en je voeten moeten aan de grond komen. Verder is het belangrijk dat je boven- en onderarm een hoek van 90° graden maken. Je onderarmen rusten op een armsteun en je bovenarmen moeten zoveel mogelijk langs je lichaam rusten. En, je weet het waarschijnlijk al, maar hou die rug recht!
Een goede bureaustoel
Het is misschien wat afgezaagd en je hebt het waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord, maar een goede bureaustoel is van groot belang. Goedkope bureaustoelen ondersteunen vaak niet de lichaamsdelen die extra steun nodig hebben en zijn er niet op gebouwd om langdurig in te zitten. Ga bij je zoektocht dus kijken naar ergonomische bureaustoelen of gamestoelen. Leuk, want deze komen vaak in veel verschillende kleuren en zien er megastoer uit in je kantoor.
Oefeningen voor rugpijn
Je kunt thuis veel oefeningen doen om je rugpijn te verlichten. Vooral tussen je werk door is het belangrijk om in beweging te blijven. Ga een rondje wandelen, rek je even uit. Merk je dat je erg veel pijn hebt? Dan kan een osteopaat de oplossing zijn. Deze kan met jou kijken naar de oorzaak en je helpen zo snel mogelijk van je rugklachten af te komen.
Wist je dat…
… Nederland Europees kampioen is in zitten? Gemiddeld zit een derde van de Nederlanders meer dan 7,5 uur op een dag. Jongeren en hoogopgeleiden zitten veruit het meest.
‘Ze heeft me van mijn rugklachten afgeholpen’
Merel (34): ‘Ik werk nu al een paar maanden met regelmaat thuis. Hartstikke lekker, maar ik vergeet vaak pauzes te nemen of even uit te rekken. Dat voel ik echt aan het einde van de dag. In het weekend kon ik bijna niks doen, omdat ik zoveel rugklachten had. Uiteindelijk ben ik naar Saskia van Osteopathie Veerkracht gestapt. Zij heeft me van mijn rugklachten afgeholpen en heeft me tips gegeven hoe het wél moet. Ik kan nu rustig mijn week door zonder pijn.’
Reageer op dit artikel