Rate this post
  • Laat het paard je helpen
    Rate this post

    Sommige pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen blijven je achtervolgen. Je komt er maar niet van los, ook al is het al jaren geleden. Ondanks dat je probeert je ervaringen een plek te geven, wordt een deel van je leven bepaald door je verleden. Wat zou het fijn zijn als je die nare ervaringen echt een plek kan geven.

    Nare gebeurtenissen waar je langer last van houdt, kun je als ‘traumatisch’ bestempelen. Trauma’s zijn iets heel persoonlijks. Wat voor de één minder zwaar voelt, kan door een ander als een trauma worden ervaren. De definitie van ‘trauma’ is dan ook: een heftige gebeurtenis die je zag of meemaakte. Deze gebeurtenis, die recent of lang geleden plaatsvond, kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een overval, een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Ook het getuige zijn van een nare gebeurtenis kan een trauma veroorzaken. Feitelijk spreken we van een trauma als een gebeurtenis, ongeacht welke, een ingrijpende invloed op je leven heeft. Van tevoren kun je niet voorspellen waar je later in je leven nog steeds last van zult houden, en het ervaren van trauma is dan ook niets om je voor te generen.

    Niet altijd zichtbaar
    Er kan sprake zijn van acuut trauma, wat bijvoorbeeld ontstaat na het meemaken van een ongeluk, overlijden of heftige operatie. Daarnaast kun je last hebben van een chronisch trauma, wat ontwikkelt na het herhaaldelijk meemaken van beschadigende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld misbruik, pesten of mishandeling. Trauma’s zijn lang niet altijd zichtbaar, maar dat maakt de herinneringen aan het trauma en de symptomen niet minder pijnlijk of emotioneel.

    Een effectieve manier
    Een trauma heeft een sterke invloed op je mentale en fysieke welzijn, en kan jou zodoende blokkeren in je huidige leven. Mogelijk ervaar je daar elke dag de gevolgen van. Gelukkig is er wel iets aan te doen! Paardencoaching in combinatie met EMDR is een effectieve vorm van coaching om te werken aan je klachten. EMDR staat voor ‘Eye Movement Desinsitization and Reprocessing’, wat inhoudt dat je middels oogbewegingen minder gevoelig wordt voor de herinneringen en deze kunt verwerken. Om dit te doen, bespreek je de gebeurtenis(sen) gedetailleerd terwijl geluidjes het brein stimuleren. Doordat je werkgeheugen aan de slag gaat tijdens je verhaal, ben je aan het verwerken en krijgt het trauma een plek.

    Troostend en verzachtend
    Omdat een EMDR-sessie mentaal intensief is en zich concentreert op je gedachten en gevoelens, is het zinvol dit te combineren met paardencoaching. Deze ervaringsgerichte training helpt jou om het trauma beter te kunnen verwerken. Het contact met het paard werkt troostend en verzachtend, maar geeft ook inzichten en kan helderheid brengen. Dit komt doordat er bij het huid-op-huidcontact tussen mens en paard het rustgevende knuffelhormoon oxytocine vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en minder stress ervaart. En dat doet heel veel goed.

    Symptomen
    De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een trauma:
    – je ervaart emoties bij het terugdenken aan de gebeurtenis(sen)
    – je kan zelfs last hebben van angsten
    – je hebt lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen
    – je hebt last van andere vage, niet goed te plaatsen klachten

    Wist je dat…
    …je ook lichamelijke klachten kunt krijgen wanneer je last hebt van een trauma? Dit zijn klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst.

    Even voorstellen
    Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. ‘Ik heb al mijn hele leven paarden gehad’, geeft Carina aan. ‘Aanvankelijk was ik, als doorgewinterde dressuurruiter, wat sceptisch over het coachen met behulp van paarden. Totdat ik een sessie cadeau kreeg. Deze ervaring heeft, zonder te overdrijven, mijn leven veranderd. Het paard ging meteen naar het pijnpunt, en wist mijn eeuwige zelfkritiek te spiegelen. In de tijd dat ik die sessie volgde, werkte ik al als coach in het bedrijfsleven. Het was voor mij, na het meemaken van deze inzichtgevende ervaring, een logische stap om het paard toe te voegen aan mijn coachingsmethodes. Het coachen kan zowel met als zonder paard, en is voor zowel individuen als teams. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’

    Met welke vraag loop jij rond in je leven? Neem vrijblijvend contact op met Bramas coaching om het antwoord te vinden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply