Rate this post
 • Laat je innerlijke zon schijnen
  Rate this post

  Voel jij je moe, ongemotiveerd of verdrietig? Kun jij je moeilijk concentreren, en heb je meer behoefte om te slapen? Gebeurt het altijd in de herfst of winter? Dan zou het kunnen dat je een seizoensgebonden depressie hebt, ook wel een ‘winterdip’ of ‘winterblues’ genoemd.

  Seizoensgebonden depressie treedt op in de herfst- en winterseizoenen. Het verminderde zonlicht kan invloed hebben op de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die de stemming en slaap regelen, zoals serotonine.

  De algemene symptomen zijn:
  ✔ vermoeidheid
  ✔ weinig energie
  ✔ prikkelbaarheid
  ✔ meer behoefte aan slaap
  ✔ verhoogde eetlust
  ✔ gewichtstoename
  ✔ geen motivatie
  ✔ slechte concentratie en focus
  ✔ sociale terugtrekking en isolatie
  ✔ angst en depressie

  Acupunctuur en kleurenpunctuur kunnen je lichaam en geest helpen om in balans te komen. De behandelingen zijn gericht om je meer energie te geven en je geest te verhelderen.

  Naar binnen gaan
  In de Chinese geneeskunde zijn de herfst en winter gerelateerd aan het verval en de stilstand van de natuur. Het is het einde van een cyclus, dus het is normaal om te voelen dat je alleen wilt zijn, om naar binnen te gaan en in deze tijd introspectief te zijn. In het leven is het echter ook belangrijk om productief en gelukkig te blijven zijn. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om je innerlijke zon helder te laten schijnen. Deze manieren kunnen zijn: acupunctuur of kleurenpunctuur.

  Laat de energie stromen
  Volgens de westerse geneeskunde treedt een winterdepressie op door onze verminderde blootstelling aan zonlicht. Onze serotonine-niveaus dalen wanneer we niet regelmatig blootgesteld worden aan zonlicht, zoals we in de warmere maanden gewend zijn. Serotonine is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze stemmingen. Volgens de Chinese geneeskunde kan het koude en vochtige klimaat leiden tot blokkades of stagnaties van de Qi (vitale kracht die alle functies regelt) van de persoon in de energiebanen. Dit geeft een gevoel van zwaarte, vermoeidheid en depressie.
  Volgens de Chinese geneeskunde stromen er twaalf energiebanen (meridianen) door je lichaam. Deze energiebanen staan in verbinding met je organen, lichaamsfuncties en emoties. Wanneer de energiebanen goed stromen, voel jij je goed. Als er is een blokkade in de energiestroom is, ben je uit balans.
  Door het aanprikken van bepaalde punten op het lichaam wordt de vitale levensenergie in de energiebanen gestimuleerd. Ook de aanmaak van serotonine wordt gestimuleerd. Dat maakt dat jij je beter gaat voelen. Je voelt je vrolijker en je krijgt meer energie.

  Kleurenpunctuur
  Als je bang bent voor naalden, kun je ook behandeld worden met kleurenpunctuur. Hierbij wordt de huid niet geprikt. Kleurenpunctuur is pijnloos en er wordt gekleurd licht toegepast om in balans te komen. Elke kleur heeft een eigen trilling en effect. Bijvoorbeeld: rood werkt activerend en blauw verkoelend. Op de acupunctuurpunten kan gekleurd licht worden ingestraald. Op die manier kunnen meridianen ook in balans worden gebracht. Kleurenpunctuur werkt op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en zielsniveau.

  Acupunctuur en kleurenpunctuur kunnen gecombineerd worden. Tijdens een behandeling wordt vaak een warmtelamp gebruikt. Warmte ontspant en geeft energie. Men ervaart het als weldadig.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply