Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat je inspireren door Tai Chi!
  Rate this post

  Ik kan me steeds weer verwonderen hoe dingen gaan zoals ze gaan, of het nu om grote of kleine dingen gaat. Zo werd ik op een ochtend gebeld. Ik stond net in een Tai Chi oefening. Het was alsof ik rustig in China stond, in een mooi groen park. Iemand van ­ForYou Magazine, voor mij van TAO for you. Met vragen over Tai Chi, over China, en of het iets voor mij zou zijn een stukje daarover te schrijven. Na een tijdje gepraat te hebben, over China en Tai Chi, dacht ik ‘Waarom ook niet?’. Hoe mooi zou het immers zijn als meer mensen ontdekken hoe ontspannen Tai Chi voor je kan zijn, hoe gezonder je je gaat voelen, en hoe meer je weer in balans komt. Voor iedereen die hierin geïnteresseerd is, for you!

  Zolang ik me kan herinneren, speelt Azië een belangrijke rol in mijn leven. Chinese filosofieën en wijsheden, beeldjes, boeken, noem maar op: daar hield ik altijd al van. En ook dus Tai Chi. Vanaf het moment dat dit op mijn pad kwam, wilde ik meedoen en er meer van weten. Ik denk dat dat alweer bijna 30 jaar geleden is. De tijd gaat snel. Met tussenpozen heb ik vanaf dat moment les gehad; eerst in Brabant, waar ik vandaan kom, en later in het Westland, waar mijn man vandaan komt, en waar ik inmiddels alweer 19 jaar woon. Een tijdje heb ik nog privéles gehad, en toen mijn leraar stopte, ben ik verder gaan kijken en de docentenopleiding van deze bewegingsleer gaan volgen. Aansluitend heb ik de therapeutenopleiding gevolgd volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, wat hier heel mooi bij aansluit.

  Meer levensenergie
  Maar nu terug naar de Tai Chi! Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die door iedereen beoefend kan worden. Door de langzaam vloeiende bewegingen wordt je ademhaling rustiger, je bloed gaat beter stromen, je spieren worden sterker, het is goed voor je gewrichten en je krijgt meer levensenergie. ‘Chi’, zoals ze in China zeggen.
  In China hebben ze dit van jongs af aan meegekregen. In het park zien ze het al als ze klein zijn. Op school gaan ze, voordat deze begint of tijdens de pauze, oefeningen doen. En later, als ze ouder zijn, voordat het werk begint. In China is het dus heel gewoon als mensen oefeningen doen. Gewoon tijdens het lopen, ’s ochtends in het park, alleen of in een groepje. Terwijl iemand een eindje verderop viool speelt. Zo mooi! Ik geniet daar altijd weer van als ik er ben.

  Wat is tijd?
  In China is het altijd druk, maar toch voel ik er rust. Ik kan het niet precies omschrijven; het is een gevoel. En als ik dan terug in Nederland ben, moet ik altijd weer wennen. Het is, denk ik, dan weer het gevoel te moeten haasten om alles te kunnen bijhouden: de ‘tijd’. Maar wat is tijd? Het is altijd ‘nu’. En het is misschien wel dat besef dat ik in China heb meegekregen.
  Ken je het gevoel alsof je op een loopband stapt, die dan steeds sneller gaat als je hierop loopt? Gelukkig kunnen we ook van die lopende band af stappen. Soms eens naar links, dan weer eens naar rechts. En genieten van het moment. Net als bij de Tai Chi, letterlijk en figuurlijk. Want ook daar bewegen we van links naar rechts, van voor naar achter, en zijn we in het hier en nu. Steeds weer komen we meer in balans, juist in de beweging. Net als in de natuur, waar alles altijd in beweging is. Rust in de beweging en beweging in de rust. Dat is eigenlijk wat Tai Chi is.

  Alles in evenwicht
  Alle bewegingen van de Tai Chi (of ‘Chi Kung’ – op mijn website leg ik hier meer over uit) zijn langzaam en vloeiend. Gelijkmatig gaat je lichaam van de ene houding naar de andere. Goed voor je coördinatie en concentratie; alles in evenwicht. Rustig in de ademhaling, waar je je steeds bewuster van wordt. Zo beweeg je je lichaam als een geheel, en gaat alles in je lichaam beter samenwerken. De energie stroomt beter door je lichaam, wat een positieve invloed heeft op je gezondheid. Er ontstaat harmonie tussen lichaam en geest.

  Constant in de beweging
  Tijdens mijn reizen in China heb ik veel geleerd, Tai Chi ­lessen gehad en veel inspiratie opgedaan. Inspiratie waardoor ik de stap heb genomen van de Tai Chi mijn ‘werk’ te maken. Ik ben nog steeds blij dat ik dit pad ben opgegaan. Want als je gewoon het pad opgaat, en alles loslaat, komt het wel goed. Het is zó mooi hoe dingen gaan zoals ze gaan en alles op z’n plaats kan vallen. Grote of kleine dingen, net als Yin en Yang, wat ook bij de Tai Chi hoort. Tegenstellingen die niet zonder elkaar kunnen en elkaar aanvullen. Constant in de beweging, net als in de natuur. Net als in de Tai Chi.

  Steeds meer belangstelling
  Met veel plezier geef ik les, en ik vind het geweldig om te zien hoe de mensen, jong en oud, in mijn groepen groeien en zich meer gaan ontspannen. Ik merk ook dat er steeds meer belangstelling voor komt. Misschien door alle drukte van tegenwoordig; toch dat ‘lopende band’-gevoel. Mensen hebben hierdoor steeds meer de behoefte aan rust en ontspanning, aan meer balans in hun leven. Dat het gezond voor je is, speelt natuurlijk ook mee. Mensen zijn zich tegenwoordig best wel bewust van wat gezonde beweging en gezonde voeding voor ze kan betekenen.

  Als je geïnteresseerd bent geraakt en zelf eens wil ervaren of Tai Chi iets voor je is: kom gerust eens meedoen. Je bent van harte welkom! Kijk op mijn website voor meer informatie over mijn lessen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply