Je ziet er de laatste tijd veel over in de media: pedo-jagers. Misschien denk je: ‘Daar heb ík toch niks mee te maken? Dat is een ‘ver-van-mijn-bed-show’.’ Maar de gevolgen van de mishandeling van iemand die gezien wordt als potentiële kindermisbruiker komen dichtbij als je kind één van de daders blijkt te zijn…
Wanneer de politie zich bij je meldt met de mededeling dat je kind aangehouden is voor mishandeling, zou je waarschijnlijk verbaasd zijn: ‘Zoiets doet mijn kind toch niet?’ Maar dan heb je de kracht van social media en groepsdruk. Mogelijk heb je geen idee wat je kind op zijn of haar telefoon uitspookt. Maar pubers stappen gemakkelijk op elkaar af wanneer er een conflict uitgevochten moet worden, en dan kunnen ze in de problemen komen. Weet jij wat je kind doet wanneer het ’s avonds buitenshuis is?
‘Pedo-jagen’ is een recent fenomeen, waarbij iemand in de val gelokt wordt die, naar hij hoopte, op het punt staat om af te spreken met een minderjarige, met mogelijk seksuele bedoelingen. Wie kan er dan op tegen zijn om zo iemand eens flink aan te pakken? Zo zijn er al in meerdere plaatsen groepen jongeren geweest die voor eigen rechter speelden; mogelijk omdat ze vonden dat de politie te weinig doet, mogelijk omdat ze opwinding zochten en het beoogde slachtoffer ‘terecht’ mishandeld werd. Het kan ook zijn dat financiële motieven, in de vorm van afpersing, een rol speelden: ‘Geef ons geld of we maken je identiteit openbaar’.
Wanneer jongeren die zich hieraan schuldig maken opgepakt worden, komen ze hier doorgaans niet met een waarschuwing vanaf. Ze krijgen dan te maken met het jeugdstrafrecht, en net zoals bij het volwassenenrecht tilt de rechter doorgaans zwaar aan het ‘voor eigen rechter spelen’. Wanneer daar sprake van is, kan dat strafverzwarend zijn.
Wat kun je doen om de kans te verkleinen dat je kind op deze manier te maken krijgt met het jeugdstrafrecht? Ga het gesprek aan met je kind, geef aan dat je ‘pedo-jagen’ afkeurt en let een beetje op wat je kind op de telefoon en buitenshuis uitvoert. Dat voorkomt mogelijk een onaangename verrassing…
Helene de Vries-Veringa kan door middel van mediation onder andere helpen met:
– ouderschapsplan
– omgangsregeling voor de kinderen
– vaststellen of wijzigen van kinder- en partneralimentatie
– boedelverdeling
– verdeling pensioenen
– opstellen scheidingsconvenant
– indienen verzoek tot scheiden bij rechtbank
Je kunt bij @dvocare ook terecht voor:
– familierecht
– strafrecht
– jeugdrecht
Reageer op dit artikel