Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Laat je kind lekker bewegen
    Rate this post

    Kinderen bewegen uit zichzelf veel. Dat hoort bij ze en dat is ook goed voor ze. En in de meeste gevallen ontwikkelt het bewegen heel natuurlijk: in het spelen en bijvoorbeeld bij het leren fietsen en zwemmen. Maar soms verloopt die motorische ontwikkeling van een kind niet zo vanzelfsprekend.

    Als een kind opvallend onhandig is, niet zoveel durft, veel struikelt of moeite heeft met schrijven, kan dat wijzen op een achterstand in de motorische ontwikkeling. Motorische problemen kunnen ook voorkomen naast diagnoses als dyslexie en ADHD. Wanneer problemen met bewegen vroegtijdig worden gesignaleerd, kan de motorische ontwikkeling op speelse wijze gestimuleerd worden. Een motorische achterstand heeft invloed op het dagelijks functioneren, maar heeft ook gevolgen voor de algemene ontwikkeling van een kind.

    Kinderoefentherapie
    Merk je dat je kind thuis, op school of bij sport niet goed meekomt, bijvoorbeeld met gym of met schrijven? Je kind kan ondersteuning krijgen van een kinderoefentherapeut. Kinderoefentherapie is een specialisatie van Oefentherapie Cesar en Mensendieck, waarbij de behandeling aansluit bij de dagelijkse vaardigheden, houdingen en bewegingen van kinderen. Kinderoefentherapeut Katinka Zomerschoe bekijkt aan de hand van motorische tests en door observatie wat de sterke en zwakke kanten van het motorisch functioneren van een kind zijn. De hulpvraag is daarbij het uitgangspunt voor een behandelplan. In een eventuele behandeling kan aandacht worden besteed aan evenwicht, grove motoriek, balvaardigheid, fijne motoriek, schrijfmotoriek, lichaamsschema en ruimtelijke oriëntatie. Een speelse aanpak en plezier in bewegen staan voorop bij de behandeling. Katinka is gespecialiseerd in het omgaan met kinderen die ‘niet lekker in hun vel zitten’ en kinderen met gedragsmatige problemen, bijvoorbeeld door autisme en/of prikkelverwerkingsproblemen.

    De therapie wordt vergoed uit de basisverzekering en aanvullende verzekering.

    Wanneer je maar niet kunt slapen…
    Wanneer het bijna bedtijd is, weet jij al hoe laat het is. Je weet dat je straks weer eindeloos ligt te woelen om vervolgens uren naar het plafond te staren. Lekker in slaap vallen lukt je al tijden niet. En als het toch lukt, word je al vrij snel daarna weer wakker. Het is een oneindig ritueel dat zich de hele nacht blijft herhalen. Als de wekker gaat, ben je al een hele tijd wakker. Je voelt je alleen totaal niet uitgerust en fris. Gedurende de dag ben je ook erg moe en heb je moeite om je te concentreren. Wanneer je dit herkent, heb je waarschijnlijk last van een slaapstoornis.

    Uiteenlopende oorzaken
    Het voorbeeld van hierboven richt zich voornamelijk op een in- of doorslaapprobleem, maar er zijn ook een hoop andere varianten van slaapstoornissen. Denk bijvoorbeeld aan slaapapneu, overmatig zweten gedurende de nacht of te vroeg wakker worden. De oorzaken van een slaapprobleem lopen enorm uiteen en kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn of een combinatie daarvan. Een slaapoefentherapeut kan jou (of je kind) in veel gevallen helpen om van een slaapprobleem af te komen.

    Inzicht in je slaapgedrag
    De oefentherapeut helpt je met inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen en je krijgt inzicht in do’s en don’ts rondom slaap. Je gaat op zoek naar een evenwichtige leefsituatie, waarin belastingen (stress, zorgen, spanningen) worden afgewisseld met rust en ontspanning. Je leert oefeningen die bijdragen aan een betere ontspanning, maar ook die de piekergedachten beter onder controle brengen. Dit alles wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie en problematiek.

    Waarom oefentherapie?
    Heb jij problemen met bewegen? Of heb je zelfs chronische pijnklachten? Laat de klachten niet je leven bepalen! De oefentherapeut bespreekt samen met jou haalbare doelen en laat je stap voor stap toewerken naar deze doelen, met behulp van oefeningen die gericht zijn op het dagelijks functioneren. Daarbij is bewustwording een belangrijk aspect. Er is veel aandacht voor je houding: hoe zit je? Hoe sta je? Hoe loop je? Hoe buk je? Zowel de werkomgeving en je thuissituatie als je hobby’s komen aan de orde. Je leert de signalen die je lichaam je geeft bij een verkeerde lichaamshouding en/of verkeerd bewegen te herkennen en je houding en bewegingspatronen te corrigeren.
    Wanneer je klachten te maken hebben met je werk, kan de werkplek geïnspecteerd worden om te kijken of daar verbeteringen mogelijk zijn. Vaak is een probleem al met een simpele aanpassing op te lossen. Deze aanpak maakt de behandeling zeer effectief.
    Uiteindelijk is het de bedoeling dat de balans in je lichaam en geest hersteld wordt, met als gevolg een betere kwaliteit van leven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply