Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat je kind tot rust komen
  Rate this post

  Gezinnen bestaan uit individuen waarvan met name de kinderen er niet zelf voor ­hebben gekozen om er te zijn. Hoe maak je van deze losse delen één geheel?

  Ouders hebben vaak het idee dat zij als enige verantwoordelijk zijn voor het gezin: de sfeer, de taken enzovoort. Uiteraard zijn ouders wel de eindverantwoordelijken. Kinderen kunnen echter ook een bijdrage leveren aan het gezin. Op het moment dat kinderen zichzelf als groepslid gaan zien, ervaren zij hoe het voelt om bij een groep te horen. En dat elk groepslid dus even belangrijk is, invloed kan uitoefenen en dat er individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheden zijn.
  Hoe betrek je kinderen hierbij? Praat met elkaar; leer elkaar kennen. Stel niet alleen de standaardvragen, maar bespreek ook emoties en gedrag. Leg uit welke verwachtingen je hebt over jouw kind en het gezin. Speel met elkaar; interesseer je voor de interesses van jouw kind. Leer jouw kind afspraken te maken en leg uit waarom het belangrijk is om zich zoveel als mogelijk aan afspraken te houden en hoe om te gaan met het niet nakomen van afspraken. Doe samen dingen: de leuke dingen zoals wandelen of een dagje weg. En ook het huishouden. Door jouw kind te laten meedoen in het huishouden, leert hij/zij dat het lidmaatschap van een gezin niet alleen maar voordelen heeft; er moet ook ‘contributie’ betaald worden. Klein of groot: iedereen draagt een steentje bij.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply