Rate this post
 • Laat oedeem aanpakken
  Rate this post

  Borstkankerpatiënten kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

  Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door operatie, chemotherapie en/of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd raken. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een lichaamsdeel op te zwellen.

  Ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel. Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen. Het is een chronische aandoening, en behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker en harder, en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.
  Huid- en oedeemtherapeut Joëlle Hoen is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals met de Lympha Press®. Hierbij wordt het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De Lympha Press® stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.

  Lympha Press® kan gecombineerd worden met compressietherapie. Met zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Ook kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply