Rate this post
 • Laat oedeem aanpakken
  Rate this post

  Borstkanker. Waar vloeien jouw gedachten naartoe bij het horen van dit woord? Zelf schieten de woorden ‘verdriet’, ‘familie’, ‘vermoeidheid’ en ‘pijn’ door mijn ­gedachten. Gelukkig is de overlevingskans na de diagnose ‘borstkanker’ hoog. Aandacht voor kwaliteit van leven en de langetermijneffecten zijn daardoor enorm belangrijk geworden.

  Veel patiënten worden tijdens of na de behandeling geconfronteerd met diverse bijwerkingen van borstkankertherapie. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van borstkanker­therapie is lymfoedeem. ­Lymfoedeem is vochtophoping die onder andere kan ontstaan na verwijdering van de lymfeklieren in de oksel, radiotherapie in het borstgebied en in de oksel. Mijn patiënten ervaren pijn en een zwaar ­gevoel en worden beperkt in hun leven. Allemaal dingen die een mooi leven in de weg staan.

  Gelukkig kunnen wij als huid- en oedeemtherapeut de ongemakken die vanuit de lymfoedeem voortvloeien, verlichten. Dit doen we door middel van zacht pompende bewegingen, ook wel ‘manuele lymfedrainage’ (MLD) genaamd. Door deze bewegingen wordt het vocht uiteindelijk afgevoerd, waardoor er verlichting zal plaatsvinden. Daarnaast kan er compressietherapie worden uitgevoerd om het effect van MLD te behouden. Als onderdeel van compressietherapie zwachtelen wij de arm in en meten we therapeutisch elastische kousen en thoraxbandages aan.

  Naast lymfoedeem kunnen borstkanker­patiënten eveneens last krijgen van de littekens die ontstaan zijn ten gevolge van de amputatie. Als huid- en oedeemtherapeut zorgen wij door middel van littekentherapie voor versoepeling van de huid en een betere doorbloeding.

  De bedoeling van de therapieën is om het leven draaglijker te maken, gezien de pittige strijd die al geleverd wordt. Wat ik hoop te bereiken is dat patiënten zich minder afgeremd voelen door herinneringen aan beperkingen vanuit het menselijk lichaam.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply