Rate this post
 • Laat je oedeem aanpakken
  Rate this post

  Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

  Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door operatie, chemotherapie en/of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd raken. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een lichaamsdeel op te zwellen. Ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel, en een gespannen gevoel.
  Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten, schaamlippen en het gelaat. Lymfoedeem is een chronische aandoening, en behandeling ervan is nood­zakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker en harder, en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

  Behandeling
  De oedeemtherapeuten van Huid- en Oedeemtherapie ­Kempers zijn gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, en er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende ­behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.
  Een andere behandeling is compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Tevens kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

  Littekenmassage
  Ook kunnen littekens in het geopereerde of bestraalde gebied behandeld worden. Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking, en ook voelt de huid vaak strak aan. Het kan zijn dat het litteken verkleefd is met de onderlaag. Littekenmassage biedt dan uitkomst. Ook de huid zelf wordt behandeld.

  Over de praktijk
  De huidtherapeuten van Huid- en Oedeemtherapie Kempers hanteren een integrale aanpak, en je kunt bij de praktijk dan ook tevens terecht voor onder meer microdermabrasie, cryotherapie, camouflagetherapie, chemische peelingen, coagulatie, laserontharing en vaatlaserbehandelingen.

  Wil je je oedeem laten aanpakken? Neem dan contact op met Huid- en Oedeemtherapie Kempers.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply