Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat oedeem aanpakken
  Rate this post

  Oedeemtherapie, ook wel ‘lymfedrainage’ genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van onzichtbaar en zichtbaar oedeem. Dit is een vochtopeenhoping die meestal in de benen ontstaat, maar het kan feitelijk op iedere plaats in het lichaam voorkomen.

  Wat doet een oedeemtherapeut?
  Bij een eerste bezoek zullen een intakegesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met jou een behandelplan zal worden opgesteld. Een behandeling kan bestaan uit de volgende vormen:

  Oefentherapie
  In veel gevallen kan er door het oedeem een bewegingsbeperking zijn ontstaan, waardoor de bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kun je de functie van je ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de ‘spierpompfunctie’ van de spieren.

  Manuele lymfedrainage
  Dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van specifieke handgrepen, kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daarvandaan in de circulatie / bloedsomloop kan worden opgenomen.

  Bandageren (compressietherapie)
  Door middel van het aanleggen van bandages / zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van het vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK) worden aangemeten.

  Lymfetaping
  Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een specifieke tape die een (liftende) werking heeft, waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

  Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot je ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

  Voorlichting
  Je wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Tevens word je begeleid in het opbouwen van je dagelijkse activiteiten.

  Hoe kom je bij de therapeut terecht?
  Met je huisarts of specialist kun je overleggen of lymfe­drainage / oedeemtherapie in jouw geval gewenst is. Je kunt dan met een gerichte verwijzing van een arts of specialist zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken. Wij streven ernaar zo spoedig mogelijk een eerste consult met je te plannen.

  Wie betaalt de oedeemtherapeut?
  In principe gelden de regels als voor de normale fysiotherapie. Lymfoedeem valt in de meeste gevallen onder ‘chronische aandoeningen en behandelingen’. Daarvoor wordt in dat geval door de zorgverzekeraar veelal volledig vergoed. Daarbij wordt rekening gehouden met je eigen risico.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply