Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat oedeem en littekens aanpakken
  Rate this post

  Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen. Dit wordt ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

  Oedeem is te herkennen aan een zwaar en gespannen gevoel in bijvoorbeeld een arm of been. Tevens is het been vaak dikker. Wanneer oedeem in de benen zit, zie je vaak dat de sok in het been staat. Oedeem hoeft niet alleen in een arm of been te zitten. Het kan ook in de borst zitten of onder de oksel. Dit komt vaak voor bij vrouwen na borst­kanker. De borst wordt geopereerd en bestraald, en daardoor kan het vocht niet goed weg. Hij voelt daardoor warm en hard aan en geeft pijnklachten. Naast oedeemklachten hebben vrouwen na borstkanker vaak ook last van een strak gevoel in de oksel of kunnen ze de arm niet meer goed omhoog bewegen. De schouder- en nekspieren zitten vast. Ook dit kan door middel van massage en oefeningen verbeteren, waardoor zonder moeite alles weer bewogen kan worden.

  Behandeling van oedeem
  De behandeling van oedeem bestaat in de meeste gevallen uit een combinatie van manuele lymfdrainage, ambulante compressietherapie, bewegingsoefeningen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij door zacht pompende bewegingen de vochtopname door de lymfvaten wordt gestimuleerd, waardoor deze beter en sneller gaan werken. Hierdoor wordt de opname van weefselvocht bevorderd.
  Om het effect van de massage te behouden, wordt het lichaamsdeel aansluitend gezwachteld. Wanneer de omvang voldoende is afgenomen, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

  Behandeling van littekens
  Een litteken ontstaat altijd uit een wond. Als de wond­genezing normaal verloopt, ontstaat er een mooi glad en soepel litteken. Na een borstkankeroperatie kunnen vervelende littekens overblijven. Deze littekens kunnen pijn doen, jeuken, verkleuren, dikker worden en/of vast gaan zitten aan het onderliggende weefsel, waardoor een bewegings­­beperking kan optreden.

  Bij PUUR Huidzorg kun je ook terecht om littekens als gevolg van de operatie te laten behandelen.
  Littekentherapie bestaat in de meeste gevallen uit littekenmassage of fascietechniek (rekken van de tussengelegen weefsels). Door middel van deze massage kan een verkleefd litteken (een litteken dat vastzit aan het onderliggende weefsel) losgemaakt worden. De doorbloeding verbetert en het litteken voelt soepeler en losser. Pijn, een doof gevoel, kleurverschillen en bewegingsbeperkingen kunnen hierdoor verminderen.
  Naast de littekens wordt ook de huid zelf behandeld. Huidirritaties, zoals een droge, strak aanvoelende en pijnlijke huid, komen vaak voor na bestraling en chemotherapie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply