Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat de spoken uit het verleden gaan
  Rate this post

  Dat ene moment wat je leven voorgoed veranderde. Die heftige gebeurtenis, dat ongeluk, medische ingreep of ziekte. Het lijkt een soort keerpunt in je leven. Fladderde je voorheen nog zorgeloos en gelukkig door de dagen heen, sinds die ene gebeurtenis sta je anders in het leven. Even vond je begrip in je omgeving, maar daarna werd er van je verwacht dat je je leven maar ‘gewoon’ weer oppakte. Maar hoe kun je dat als vrijwel niets meer ‘gewoon’ voelt?

  Een dergelijk ’trauma’ wordt niet door de mensen om je heen begrepen. Soms wordt het zelfs helemaal genegeerd, maar voor jou heeft het grote gevolgen gehad waardoor je niet meer lekker in je vel zit. Misschien voel je je angstig of gevangen, ben je doodmoe, juist hyperactief of depressief.
  Je lichaam staat als het ware op slot door wat jij hebt meegemaakt. Een natuurlijke impuls op een dergelijke gebeurtenis is vechten of vluchten, maar omdat dat voor jou niet mogelijk was, is je lichaam ‘bevroren’. Je bent verkrampt en dat kan tot vervelende psychische en lichamelijke klachten leiden waardoor je niet meer fatsoenlijk kunt functioneren. Sommige mensen gaan door het leven zonder dat ze het gevoel hebben bij het leven betrokken te zijn. Alsof de gebeurtenis die je doorgemaakt hebt nog niet genoeg is!

  Geen herbeleving van het trauma
  Traumatherapie kan je helpen om dat wat je hebt mee­gemaakt te verwerken. ‘Daarbij beginnen we altijd met  een kennismakingsgesprek’, vertelt Ankie Kühne. ‘Als we met elkaar in zee gaan, onderzoeken we waar je tegenaan loopt en waar je anders mee om wilt gaan. We werken stap-voor-stap volgens de Somatic Experiencing methode.’  Deze methode is erop gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten.  De beweging die er ’toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kun je eindelijk weer tot rust komen. Somatic Experiencing kun je letterlijk vertalen als ‘lichamelijke ervaring’. De benaming geeft daarbij de kern weer van de manier van traumaverwerking.  Deze methode is door dr. Peter Levine ontwikkeld en inmiddels wetenschappelijk onderzocht. Zowel de fysieke, emotionele en geestelijke ervaringen worden verwerkt.  Je ervaart meer vrijheid, energie en betrokkenheid na  de behandeling.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply