Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Laat stress je er niet onder krijgen
  Rate this post

  Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken.

  Jij ervaart in jouw leven te veel druk, te veel moeten, zorgen, problemen en veel piekeren. Vaak ervaar je ergernissen of ben je zomaar bang voor iets onbestemds. Er zijn ingrijpende gebeurtenissen geweest, of bedreigingen van je gezondheid. Je bent snel emotioneel of prikkelbaar, of je voelt je uitgeput. Je bent uit jouw evenwicht, uit je balans geraakt. Er is nog weinig energie over om te genieten, om te kunnen ontspannen, om je te concentreren, om jezelf te motiveren of om zelfs nog te kunnen presteren. Je bent niet meer in jouw kracht en hebt een verminderde lichamelijke en geestelijke weerbaarheid.
  Dit alles kan een combinatie van psychische klachten zijn en met een patroon dat (onbewust) lichamelijke klachten geeft. Zelfs de manier waarop we tegen ons leven aankijken, onze levenshouding, gewoontes en de patronen die we ontwikkeld hebben, kunnen een rol spelen.

  Psychosomatische klachten
  We kunnen stress psychisch ervaren, bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, we worden prikkelbaar, gaan piekeren of hebben problemen met slapen. We kunnen stress ook meer lichamelijk ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanningen, gewrichtsklachten hartkloppingen, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten of andere klachten van de inwendige organen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van ‘psychosomatische klachten’. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met problemen omgaan, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten.

  Onbegrepen klachten
  De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de verstoring tussen belasting en belastbaarheid is vaak niet zo duidelijk. Door een te hoge belasting, zowel privé als op het werk, kun je zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel uit balans raken. Je hoeft je niet bewust te zijn van lichamelijke signalen die je dikwijls eerst genegeerd of misschien verkeerd opvat. Als klachten na verloop van tijd toenemen, levert het zoeken naar een lichamelijke oorzaak niet altijd iets op. Een medische diagnose is vaak niet te stellen, wat een gevoel van onbegrip kan geven. Deze onbegrepen lichamelijke klachten kunnen verband houden met jouw levensomstandigheden, zoals:
  – chronisch ziek zijn of ernstige ziekteprocessen
  – conflicten in de werksituatie of in de privésfeer
  – emotionele gebeurtenissen
  – intensief zorgen voor iemand
  – langdurig en hoog ervaren werkdruk
  – relationele problemen
  – verlieservaring, zoals van werk, dierbaren of je vertrouwde omgeving

  Als je voelt dat geen grip meer hebt op je eigen leven of op je gezondheid, of wanneer je je niet gehoord en begrepen voelt, kun je bij MenSense terecht.

  Psychosomatiektherapie
  Je leert bij psychosomatiektherapie de relaties tussen de werking van lichaam en geest. Je leert jouw klachten en de reacties van het lichaam op stressfactoren kennen en herkennen. Je leert om een betere regie te krijgen over jouw belastbaarheid en de belasting in het dagelijks leven onder invloed van omgevingsfactoren.

  Deze therapie wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering, afhankelijk van je zorgverzekering.
  Neem vrijblijvend contact op!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply