Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Laat vochtophopingen aanpakken
    Rate this post

    Mevrouw Jansen (42) heeft een zware periode achter de rug. Een half jaar geleden is haar borst verwijderd wegens borstkanker. Om verdere uitzaaiingen te voorkomen, heeft de oncoloog ook lymfeklieren rond de oksel weggehaald. Mevrouw Jansen is blij dat de kanker uit haar lichaam is, maar heeft nu een ander probleem. Ze meldt zich in mijn praktijk met een opgezette arm.

    Lymfoedeem, beter bekend als ‘vochtophoping’, komt geregeld voor. In sommige gevallen is sprake van een erfelijke aandoening, maar veel vaker treedt de stoornis op na behandeling van (borst)kanker. In veel gevallen kort na een operatie, maar soms ook twintig jaar na een medische ingreep. De oorzaak: verwijderde en beschadigde lymfeklieren en lymfebanen. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Simpel gezegd verzorgen de klieren het vervoer van weefselvocht en maken ze ziekte­verwekkers als bacteriën en virussen onschadelijk.

    Zwelling
    Na verwijdering van lymfeklieren bij de oksel kan er door vochtophoping een zwelling in de arm ontstaan. Bij mevrouw Jansen is die duidelijk zichtbaar. Ze spreekt van een zwaar en vermoeid gevoel in de arm. De oncoloog heeft haar doorverwezen naar de huidtherapeut.

    Lymfedrainage en compressietherapie
    Het is belangrijk om snel te starten met de behandeling van mevrouw Jansen. Het negeren van het probleem kan bijvoorbeeld tot schouderklachten leiden of in het slechtste geval tot wondroos. Dit is een ernstige bacteriële infectie waarvan de patiënt flink ziek kan worden.
    Gelukkig is mevrouw er op tijd bij. Het onder controle ­krijgen van het vocht in haar arm is de eerste prioriteit. Daarvoor starten we een intensief traject met 4 of 5 afspraken per week. Ik begin met manuele lymfedrainage, een vorm van massage die klieren activeert en stimuleert. Hierdoor verbetert de afvoer van het vocht.
    Ook pas ik compressietherapie toe. De combinatie van het zwachtelen van de arm en het bewegen van de patiënt verhoogt de afvoer van het weefselvocht.

    Onder controle houden
    Na ruim vijf weken constateer ik tevreden dat het overtollige vocht uit de arm van mevrouw is verdwenen. Nu start het tweede deel van de behandeling, gericht op het onder controle houden van het vocht. Ik meet mevrouw Jansen een elastische armkous aan. Die geeft tegendruk aan het vocht in de arm en zorgt ervoor dat het resultaat van de behandeling behouden blijft.
    De patiënt moet de kous iedere dag dragen; alleen ‘s nachts mag hij af. Ik geef haar mee dat het erg belangrijk is om hier gedisciplineerd mee om te gaan. Lymfoedeem is een chronische aandoening. Als patiënten de kous niet dragen, kunnen de klachten snel terugkeren. Bij een gemotiveerde patiënt als mevrouw Jansen ben ik daar niet zo bang voor. Met een glimlach neemt ze afscheid. ‘Voorlopig zie je mij hier niet meer terug.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply