Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Lagere kosten voor je zorgverzekering door gezonde levensstijl?

  Door de jaren heen zijn maatschappelijke discussies ontstaan, vooral rondom kritiek naar mensen die een ongezonde levensstijl hebben, bijvoorbeeld op gebied van roken en overmatig eten en drinken. Doordat de zorgverzekering steeds duurder is geworden. Afhankelijk van het type verzekering en de verzekeraar, zorgt een ‘normale’ zorgverzekering maandelijks al snel voor een kostenpost van zo’n 100 euro.

  Hierdoor opereren steeds meer mensen met een gezonde levensstijl; dat mensen met een ongezonde levensstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering en dat mensen met een gezonde levensstijl minder hoeven te betalen en/of een korting krijgen. Uiteraard is het een feit dat als je gezonder leeft, de kans dat je iets komt te mankeren lager is en minder zorgkosten maakt. Althans, je hebt niet alles in eigen controle. Samen met Independer Zorgverzekeringen geven we enkele tips voor een gezonde levensstijl en welke de rol van de zorgverzekering daarbij speelt.

  Drink met mate en stop met roken
  Drink je met regelmaat, maar lukt het je niet om te matigen? Dan is het advies altijd om hulp te zoeken. De huisarts is doorgaans het eerste adres voor hulp. In sommige gevallen kan de huisarts je misschien helpen. Of vraag de huisarts om je door te verwijzen naar meer specialistische hulp. Als je aanspraak wilt maken op specialistisch zorg, is het verstandig om na te gaan of jouw verzekeraar een samenwerking heeft met de zorgverlener. Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden met het vergelijken van je zorgverzekering.

  Rook je en wil je werken aan een gezonde levensstijl? Dan is stoppen met roken eigenlijk de enige optie. Zorgverzekeraars bieden zogenoemde ‘stoppen met roken trajecten’ aan. Voorheen werd hiervoor eigen risico in rekening gebracht. Sinds 1 januari 2020 is het eigen risico echter niet meer van toepassing. Vanuit je zorgverzekering krijg je dus gewoon een volledige vergoeding als je wilt stoppen met roken. Wel zijn er voorwaarden, check dus altijd je zorgverzekering.

  Gezond gewicht verliezen
  Vanuit je basisverzekering is de kans groot dat je in aanmerking komt voor verschillende leefstijlprogramma’s. In sommige situatie worden trajecten om bijvoorbeeld overgewicht te verminderen vergoed. Uiteraard geldt dit niet alleen voor afvallen, maar bijvoorbeeld ook bij beter omgaan met voeding. Ook voor hulp en advies bij beweging kunnen leefstijlprogramma’s uitkomst bieden. Als je gezonder wilt gaan leven en je aan de voorwaarden van je verzekeraar voldoet, zou het zonde zijn om er geen gebruik van te maken. Je hebt er immers gewoon recht op.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply