Rate this post
 • Lampen uitzoeken: welke lamp kies je waarvoor?
  Rate this post

  De verlichting in je huis kan de sfeer maken of breken, het is dus essentieel dat je voor de juiste verlichting kiest. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel verschillende lampen en stijlen waardoor het soms best lastig kan zijn om een keuze te maken. Om je een handje te helpen bij je keuze zetten wij de verschillende type lampen en lichtbronnen op een rijtje!

  De verschillende soorten lichtbronnen
  Allereerst is het goed om de verschillen tussen alle soorten lichtbronnen helder te hebben. Het zijn er inmiddels natuurlijk best wel wat!

  Gloeilampen
  Een gloeilamp is de oudste soort elektrische lichtbron. Een gloeilamp zet relatief veel minder licht om ten opzichte van andere lichtbronnen. Er wordt namelijk maar 5% van de energie die wordt verbruikt omgezet in licht. Je kunt je voorstellen dat dit niet zo duurzaam is. Gloeilampen zijn dan ook sinds 2012 verboden in Europa. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen.

  Halogeenlampen
  Dit is de verbeterde versie van de gloeilamp en gaan ook iets langer mee. Toch ben je nog niet helemaal goed bezig met dit soort lampen want  er zijn inmiddels lichtbronnen die een stuk duurzamer zijn. Ook de halogeenlamp is sinds 2018 verboden in Europa. Er zijn nog genoeg winkels die hun voorraad halogeenlampen nog kwijt moeten, daarom kun je ze nog steeds kopen. Halogeen verlichting wordt vaak gebruikt in de hal, berging of in het toilet.

  Spaarlampen
  Spaarlampen zijn een stuk milieuvriendelijker dan gloeilampen en halogeenlampen. Met tussen de 6.000 en 20.000 branduren hebben ze een lange levensduur. Verder wordt 35% van de energie omgezet in licht, dat is dus een stuk meer dan bij een gloeilamp! Het is goed om te weten dat de lamp even tijd nodig heeft om tot de volle sterkte te komen. Plaats ze daarom op plekken, zoals de woonkamer, keuken of slaapkamer omdat de lampen daar vaker voor een langere tijd branden.

  LED-lampen
  Deze lichtbron is wel wat prijziger dan de rest, maar is eigenlijk wel het allerbeste alternatief voor de gloei- en halogeenlamp. LED-lampen stonden eerst bekend om hun kille licht, maar dat is allang niet meer het geval. Er zijn namelijk genoeg soorten die warme, gele verlichting hebben die voor een gezellige sfeer zorgen. De voordelen van LED-verlichting tegenover spaarlampen zijn dat LED-lampen gelijk op volle sterkte zijn én 50% van de energie wordt in licht omgezet. Super zuinig dus!

  Alle verschillende soorten verlichting
  Nu je precies weet wat de belangrijkste kenmerken zijn van de verschillende lichtbronnen is het tijd voor de volgende stap. Er zijn natuurlijk ook allemaal verschillende soorten verlichting. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje!

  Plafondlampen
  Linksom of rechtsom: je gaat ongetwijfeld een plafondlamp in je huis ophangen of misschien heb je er al een paar hangen. Een plafondlamp of plafonnière zorgt voor super veel licht en is daarom erg geschikt voor in de keuken, badkamer, werkkamer of als verlichting bij de trap. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten plafondlampen. Zo kun je voor een industriële zwarte look gaan, maar ook voor een supermoderne look met een lamp met strakke lijnen. Het verschil met een hanglamp zit ‘m in het feit dat hanglampen met een snoei aan de muur hangen en een plafondlamp dit niet heeft. Een plafondlamp hangt dus ook veel hoger.

  Hanglampen
  Hanglampen kunnen voor ontzettend veel sfeer in je huis zorgen. Kies er bijvoorbeeld voor om twee hanglampen boven je eettafel te hangen en kies voor twee verschillende hoogtes. Dit geeft een speels effect en maakt je eethoek gelijk heel gezellig. Zorg er wel voor dat de hanglamp minimaal 55 cm boven je eettafel hangt, anders schijnt het licht in je ogen. Een andere leuke plek voor een hanglamp is de slaapkamer. Ook dit geeft ontzettend veel sfeer.

  Wandlampen
  Als er geen lichtpunt boven je eettafel is, kun je ervoor kiezen om een wandlamp aan allebei de kanten van je eettafel te plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om voor een grotere wandlamp te gaan en deze op de muur achter je eettafel te plaatsen. Met allebei de manieren creëer je een gezellig hoekje én heb je voldoende licht. Andere plekken waar een wandlamp geschikt is, zijn de keuken of badkamer. Je kunt op die plekken perfect de donkere hoeken verlichten met een wandlamp.

  Vloerlampen
  Als je een leuke eyecatcher in je interieur wilt hebben, kun je voor een opvallende vloerlamp kiezen. Het voordeel van een vloerlamp is dat je ‘m makkelijk kunt verplaatsen. Als je de lamp op een bepaalde plek zat bent, kun je ‘m uiteraard op een andere plek neerzetten. Verder is een vloerlamp natuurlijk ook ontzettend praktisch als je het naast de bank of een fauteuil zet als je een boekje wilt lezen.

  Tafellampen
  Tafellampen zijn ideaal om de finishing touch aan je interieur te geven. Ze staan super leuk op een bijzettafel, een kastje of op een gewone tafel (uiteraard). Wat tegenwoordig helemaal on-trend is zijn dieren die een lampje vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan een aapje of een muis die een lampje vasthoudt. Dit soort lampen geven een leuke speelse touch aan je interieur!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply