Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik had last van heftig bloedend tandvlees’
  Rate this post

  ‘Ik had nooit klachten aan mijn gebit. Ik geloof dat ik één keer een gaatje heb gehad, maar verder was ik dik tevreden met mijn gebit. Tijdens mijn zwangerschap begon ik ineens tandvleesproblemen te krijgen. Als ik mijn tanden poetste, begon mijn tandvlees te bloeden. En ik had een zeurend gevoel in mijn mond waar ik graag van af wilde. De tandarts adviseerde me om langs te komen voor een behandeling, maar dat vond ik in eerste instantie niet nodig. Zó erg was het toch niet gesteld met mijn gebit? Toen mijn klachten maar niet weggingen, realiseerde ik me dat het echt nodig was om naar de tandarts te gaan.

  De tandarts ging vakkundig te werk en ik had na de behandeling echt het gevoel dat mijn mond superschoon was. Ik heb de hele dag met mijn tong aan mijn gladde tanden gevoeld, want dat voelde zo lekker. De preventieassistente vertelde me dat mondzorg tijdens de zwangerschap extra belangrijk is. In ernstige gevallen kan ontstoken tandvlees bij een zwangere zelfs tot een vroeggeboorte leiden. Hier schrok ik best wel van, maar gelukkig hoefde ik mij volgens de assistente geen zorgen te maken. Ik was ruim op tijd met mijn bezoek en als ik de reinigingsinstructies thuis trouw uitvoerde, was er niks aan de hand.

  Achteraf vraag ik me af waarom de drempel voor mij zo hoog was om de tandarts nog een keer te bezoeken. Ik denk door de overtuiging dat een tweejaarlijks bezoek voldoende is voor een gezonde mond. Ik weet inmiddels dat dat niet altijd het geval is!

  – Paula (34)

  Gingivitis: ontstoken tandvlees
  Je herkent ontstoken tandvlees aan de zwelling en rode kleur van het tandvlees. Ook bloedt je tandvlees sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Oorzaken van gingivitis zijn verschillende bacteriën en tandplak. Welke bacteriën bij jou voor problemen zorgen, kan de preventieassistent voor jou uitzoeken door middel van een bacterieel onderzoek. Ter preventie van ontstoken tandvlees kun je ook bij de preventieassistent terecht voor reinigingsinstructies. Heb jij een hart- en vaatziekte of diabetes, óf ben je zwanger? Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat je dan extra goed op jouw tandvlees moet letten. Ontstoken tandvlees herstelt bijvoorbeeld minder gemakkelijk en kan verschillende complicaties tot gevolg hebben. In een ernstig geval kan ontstoken tandvlees bij een zwangere vrouw tot een vroeggeboorte leiden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply