Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Last van ‘vage’ klachten?

  Onze darmen zijn hot! De kranten staan er in ieder geval vol van. De gevolgen van een gezonde darmflora op je algehele gesteldheid blijken veel groter te zijn dan we altijd dachten. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van je darmen en de hersenen. De darm wordt dan ook wel ‘the second brain’ genoemd. De darmflora is een verzamelnaam van alle goede en slechte bacteriën, gisten en schimmels die in onze darmen leven.

  Voor veel mensen is het misschien wel een ongemakke­lijk onderwerp, maar je darmen doen zoveel meer dan alleen poep produceren. Veranderingen in de darmflora hebben grote gevolgen voor ons leervermogen, pijn­beleving, gedrag en stemming. Veel mensen hebben last van buikklachten, gasvorming, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of diarree. Dit zijn directe symptomen die verband houden met een ongezonde situatie in de darmen. Maar wist je dat ongezonde darmen ook in verband staan met klachten als allergieën, eczeem, ontstekingen, chronische vermoeidheid en huidproblemen?

  Immuunsysteem
  De darmflora speelt dus een belangrijke rol in de gezondheid van het hele lichaam. Het zorgt voor een gezonde spijsvertering en het goed opnemen van voedings­stoffen. Maar de darmflora werkt ook nauw samen met het immuunsysteem. Een gezonde darmflora prikkelt namelijk het afweersysteem om afweercellen aan te maken tegen ziekteverwekkers.

  Goed ontlastingspatroon
  Het is dus goed om bij je eigen darmgezondheid stil te staan. Het begint bij je ontlasting. Een goede ontlastingspatroon houdt in dat je dagelijks 1 of 2 keer naar het toilet gaat. De ontlasting komt soepel en snel op gang zonder te hoeven persen. Je hebt weinig wc-papier nodig om af te vegen. Je ontlasting blijft niet drijven of plakken, ruikt niet sterk en vormt een gehele drol met een bruine kleur (niet te donker en niet te licht). Verder heb je geen last van kramp en pijn tijdens het poepen.

  Onder de loep nemen
  Mensen met ontlastingsproblemen hebben ook altijd een slechte darmflora. Maar het kan ook zo zijn dat je ontlastingspatroon normaal is, maar je darmflora toch niet optimaal. Vooral als je andere gezondheidsklachten hebt, is het verstandig om je darmflora eens onder de loep te nemen. Een gezonde darm is namelijk de basis voor een goede gezondheid.

  Wil je ook weten hoe het gesteld is met je darmflora? Of heb je allerlei ‘vage’ gezondheidsklachten? Ga dan eens langs bij een darmfloratherapeut en laat je ontlasting onderzoeken. Door middel van ontlasting- en bloedonderzoek krijg je meer inzicht in de staat van je darmen en darmflora. Op basis van jouw situatie krijg je een behandel- en voedingsplan op maat om je darmflora optimaal te herstellen en daarmee je gezondheid te verbeteren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply