Rate this post
 • Last van artrose of fibromyalgie?
  Rate this post

  Meer dan 500.000 Nederlanders lijden aan artrose en/of fibromyalgie. Dit aantal zal helaas de aankomende jaren toenemen door de vergrijzing en de verwachte toename van overgewicht.

  Medicatie, injecties met corticosteroïden en vervanging van een gewricht zijn regulier toegepaste behandelmethoden waar veel nadelen aan kleven. Acupunctuur kan een veilig en effectief alternatief zijn voor deze behandelingen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.

  Over artrose
  Er is sprake van artrose als het kraakbeen dunner en zachter wordt. Hierdoor gaan de botten na verloop van tijd tegen elkaar aan schuren. Dit proces van ‘slijtage’ en vervorming zorgt voor pijn en stijfheid, waardoor bewegen lastiger wordt.
  Mogelijke oorzaken van artrose zijn:
  – erfelijke aanleg
  – hogere leeftijd
  – vrouwelijk geslacht: artrose komt twee keer zo veel voor bij vrouwen
  – overgewicht
  – langdurige overbelasting
  – gewrichtsschade door een ongeluk, blessure of ziekte
  De huidige behandeling van artrose is gericht op het verlichten van de pijn en het behouden van de functie. Genezing van artrose is niet mogelijk. Patiënten krijgen het advies om te blijven bewegen, overbelasting te voorkomen, af te vallen in geval van overgewicht en bij veel pijn het gewricht te ontlasten en eventueel aanvullend pijnstillers te slikken. Verlichten deze zaken de artrose niet, dan wordt de mogelijkheid van injecties met corticosteroïden of zelfs een operatie besproken met de patiënt. Bij een operatie kan een gewricht vervangen worden. In tegenstelling tot acupunctuur kleven er meerdere nadelen aan het gebruik van medicatie, injecties met corticosteroïden en operatief ingrijpen.

  Over fybromyalgie
  ‘Fibromyalgie’ betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Een andere benaming voor fibromyalgie is ‘wekedelenreuma’. 1 à 2% van de bevolking lijdt aan fibromyalgie. Het komt vooral voor bij vrouwen en openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar.

  Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat bestaat uit algemene spierpijn en spierstijfheid, en gaat vaak gepaard met vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. De pijn wordt meestal erger na inactiviteit of blootstelling aan kou. Een combinatie van fibromyalgie en ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) komt regelmatig voor.

  Effectiviteit acupunctuur
  Acupunctuur kan een veilig en effectief alternatief zijn voor eerdergenoemde behandelingen. Uit ervaring weten wij dat acupunctuur goed kan helpen bij gewrichtspijn. Door je lichaam via specifieke punten te stimuleren, wordt er meer energie en een betere circulatie ontwikkeld. Doordat de kwaliteit van energie als ook de kwantiteit van je energie toeneemt, ben je vervolgens in staat om je beter en gemakkelijker te bewegen. Ik geef je een behandeling op maat en kan verschillende acupunctuurtechnieken combineren om gewrichtsklachten te verminderen. Je merkt het aan het feit dat je energieker wordt, terwijl je pijn afneemt.

  Wil je meer informatie of een afspraak maken, neem dan contact op.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply