Rate this post
 • Last van hooikoorts?
  Rate this post

  Zodra het voorjaar wordt, begint het: niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Afgezien van de bovengenoemde symptomen kun je last hebben van benauwdheid en vermoeidheid, en dat uitgerekend in de periode waarvan je met volle teugen wilt genieten: de lente en de zomer!

  Hooikoorts wordt veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op het stuifmeel van bloeiende grassen, planten en/of bomen. Het stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd. De pollen zweven door de lucht en worden ingeademd. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door de els en hazelaar, berk, grassen en bijvoet (onkruid). Een piek in het hooikoortsseizoen in Nederland is in mei en juni, als de grassen bloeien. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

  Histamine
  Hooikoorts wordt dus veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op pollen. Stuifmeel (pollen) is in principe een onschuldige stof, die geen kwaad kan als je het in de neus of ogen krijgt. Bij mensen met hooikoorts wordt histamine vrijgemaakt uit de ­mestcellen zodra stuifmeel in aanraking komt met de slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp. Door de vrijmaking van histamine raken de slijmvliezen geprikkeld. Het zijn dus eigenlijk niet de pollen die de oorzaak zijn van de hooikoorts, maar de overmatige reactie van het lichaam hierop!

  Brandnetelthee
  Je zou kunnen proberen om je loopneus en waterige ogen tegen te gaan met brandnetels. Daar zitten onder andere vitamine A,C, B1, B2, B5, B11, E en K in, wat immuunverbeterend werkt. Zoek verse brandnetels. Dat is niet moeilijk, want ze zijn overal te vinden. Pluk ze en was ze (wel handschoenen aandoen…). Stop 120 gram aan blaadjes in een liter kokend water. Wacht tot het water groen is en zeef het mengsel in een theepot. Drink in het hooikoorts­seizoen regelmatig ‘s ochtends en ‘s avonds een kop brandnetelthee.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply