4/4 - (1 stemmen)
 • Last van oedeem, vocht in de benen?
  4/4 - (1 stemmen)

  Huidpunt B.V. is een huidtherapeutische praktijk sinds 8 jaar gevestigd in Roosendaal (Poortgebouw Bravis Ziekenhuis) en actief in de gehele regio. Het team bestaat uit zes HBO-opgeleide en BIG-wetgeregistreerde huidtherapeuten en een TEK-consulente. De therapeuten voeren behandelingen uit bij onder meer overbeharing, littekens en oedeem. Deze behandelingen worden veelal vergoed door de ziektekostenverzekering en worden uitgevoerd op bijvoorbeeld verwijzing van arts of specialist.

  Oedeem, ofwel vocht in de benen, is een veel gehoord probleem. Oedeem is een vochtophoping in de huid en onderliggend weefsel. Vaak zichtbaar door een zwelling. Oedeem komt voor in onder meer de benen en armen. Men onderscheidt verschillende typen, bijvoorbeeld veneus oedeem, lipoedeem en lymfoedeem.

  Veneus oedeem
  Veneus oedeem is een vochtophoping onder in de benen, rondom de enkels, en komt vaak voor bij mensen met een staand beroep of met spataderen.

  Lipoedeem
  ‘Lipoedeem’ betekent letterlijk ‘vet- en vochtopeenhoping’. Het is een chronische, pijnlijke ziekte. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in het vetweefsel, waarbij in een later stadium de afvoer van vocht via de lymfvaten belemmerd kan worden. Het gevolg is dan een onderhuidse opeenhoping van vet en vocht.
  Bekende klachten bij lipoedeem:
  – Cellulitis
  – Pijnlijke benen bij aanraking
  – Snel blauwe plekken
  – Smalle taille, brede heupen

  Lymfoedeem
  Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in weefsels, veelal ontstaan door beschadiging of afwezigheid van lymfevaten, een slecht functionerend lymfesysteem en een te grote productie van lymfevocht.
  Bekende klachten van mensen met oedeem (benen):
  – Zwaar, vermoeid gevoel in de benen
  – ‘Dikke ‘enkels
  – Beperkingen in beweging
  – Putjes kunnen drukken in de voet
  – Voeten passen ’s avonds niet meer in de schoenen
  – Kousenrand staat in het been gedrukt

  De behandelmethoden
  Huidpunt werkt met diverse technieken en apparatuur om de patiënt een complete en adequate behandeling te ­kunnen geven voor een optimaal resultaat:
  – Manuele lymfedrainage. Door zachte massage van de huid wordt de vochtafvoer gestimuleerd.
  – Lymfapress. De press wordt gebruikt in combinatie met manuele lymfdrainage om een nog beter resultaat te krijgen.
  – Zwachtelen. Door het verband stijgt de druk in de weefsels, zodat het vocht uit de weefsels gedreven wordt.
  – Endermologie. Met het endermologieapparaat worden de huid en onderliggend weefsel behandeld. Dit bevordert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van lymfevocht. Deze aanpak is zeer geschikt bij de behandeling van lipoedeem.
  – Lymfetaping. De speciale rekbare pleister heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met bepaalde technieken worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

  Veelal wordt een combinatie van bovengenoemde technieken en apparatuur ingezet om de patiënt een totaaloplossing te kunnen bieden. Afhankelijk van de klachten en de locatie van het oedeem wordt de behandeling ondersteund met alle mogelijke hulpmiddelen die hiervoor verkrijgbaar zijn.

  Hulpmiddelen
  Naast de behandelingen worden bij oedeem (benen) therapeutisch elastische kousen (TEK) aangemeten. Deze kousen, in de volksmond ook wel ‘steunkousen’ genoemd, zorgen door lichte druk van buiten voor een afname van vochtproductie in de weefsels.
  De kousen worden op maat aangemeten en zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in allerlei hippe kleuren en patronen. Naast de kousen wordt er bij Huidpunt eveneens gebruik gemaakt van nieuwe technieken als de Farrow Wrap, een eenvoudig aan te brengen korterekcompressieverband, voorzien van klittenbandsluitingen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply