Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Last van rug-, nek- of hoofdpijn?
  Rate this post

  Chiropractie is een natuurlijke vorm van gezondheidszorg zonder het gebruikmaken van medicijnen. De nadruk ligt daarbij met name op een gespecialiseerde manuele behandeling van de wervelkolom, de geassocieerde spieren en het zenuwstelsel.

  De geschiedenis van de chiropractie begon ruim honderd jaar geleden in de Verenigde Staten. De grondlegger van chiropractie, D.D. Palmer (1845-1914), ontdekte dat het manipuleren van de wervelkolom gunstige effecten kon hebben op sommige klachten in het lichaam. Het idee dat er een belangrijke relatie was tussen het goed functioneren van de wervelkolom en de rest van het lichaam was niet nieuw. Hippocrates (460-377 v. Chr.), ook wel de ‘vader van de geneeskunde’ genoemd, benoemde dit al. In ons land vestigde de eerste chiropractor zich in 1968.

  Niet alleen ‘krakers’
  Chiropractoren staan bekend om manipulatietechnieken, maar bovendien wordt ook gebruik gemaakt van een breed scala aan andere behandeltechnieken en specifieke oefeningen. Welke technieken gekozen worden, hangt af van de individuele klachten en behoeftes. Chiropractoren houden zich bezig met analyse, diagnose en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit alles heeft als doel om het lichaam weer correct te laten bewegen, zodat het herstelproces kan plaatsvinden. Om chiropractor te worden, moet een vijfjarige voltijdse, geaccrediteerde universitaire opleiding gevolgd worden die aan Europese normen voldoet. Tegenwoordig staat de chiropractie ook voor zorgkwaliteit.

  Hoe kunnen klachten ontstaan?
  Chiropractie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Zolang dit op een gezonde en correcte manier gebeurt, volgens onze natuurlijke bewegingspatronen, kunnen we in principe klachtenvrij zijn. Helaas zijn er talloze factoren die onze bewegingspatronen verstoren of op een negatieve manier beïnvloeden. Denk daarbij aan een slechte houding, constante langdurige belasting op het werk, lang stilzitten en onvoldoende lichaamsbeweging op het kantoor en natuurlijk ook ongevallen en blessures. Rugklachten hebben in de regel een ‘functionele’ oorzaak. Dit betekent dat ze ontstaan door verkeerd bewegen of overbelasting. Ongeacht de oorzaak is het eindresultaat vaak dat ergens in ons bewegingsapparaat problemen optreden. En wanneer het niet meer beweegt zoals het hoort, is het slechts een kwestie van tijd tot er klachten ontstaan.

  Waarvoor naar de chiropractor?
  De meest voorkomende klachten die chiropractoren behandelen, zijn rugpijn, nekpijn en hoofdpijn, maar ook kunnen klachten als migraine en bepaalde vormen van duizeligheid met succes behandeld worden. Er is wel matig tot sterk gunstig wetenschappelijk bewijs dat chiropractoren zulke klachten effectief kunnen behandelen. Misschien heb je een diagnose van een hernia gekregen als verklaring voor pijn in de onderrug of uitstralende pijn naar het been. Deze klacht kan ook verholpen worden door de doeltreffende behandelmethodes van chiropractie. Tevens behandelen chiropractoren problemen niet alleen in de rug, maar ook bijvoorbeeld de pols, de schouder of de voet. Je hebt geen verwijsbrief van je huisarts nodig om bij een chiropractor terecht te komen. Als de chiropractor vindt dat je klacht niet geschikt is voor chiropractie, word je direct naar je huisarts doorverwezen. Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply