Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Lastige pubers of andere opvoedvragen?
  Rate this post

  In het dagelijkse leven is iedereen druk: werk, huishouden, gezin, sociale contacten en liefst ook nog sporten en gezond eten. Veel ouders leggen de lat heel hoog en zijn kritisch naar zichzelf als opvoeder. Realiseer je: iedereen heeft wel eens vragen over de opvoeding en het over het gedrag van de kinderen. Dat hoort er gewoon bij. Vooral met kinderen in puberteit kan opvoeden wel eens lastig zijn.

  Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt. Bedenk dat de afstemming tussen de hersendelen nog in ontwikkeling is en dat daardoor het gedrag van pubers vaak onvoorspelbaar is. Met de puberteit begint het losmaken én loslaten. En juist dán heeft die dwarse puber meer dan ooit sturing, hulp, meedenken en steun nodig. Toch…

  Sta niet steeds direct met adviezen en oplossingen klaar. Hoe goed bedoeld ook, de boodschap is: ‘ik weet het beter’. En daar zijn pubers allergisch voor. Je kunt als ouder van een puber het beste beschikken over een flinke dosis flexibiliteit, veerkracht en humor. Om dit dagelijks te kunnen opbrengen, heb je tijd en aandacht voor jezelf nodig. Ga er eens lekker tussenuit en doe geregeld dingen waar je blij van wordt.

  Stimuleer nieuwe vaardigheden bij je kind. Als bepaalde vaardigheden niet benut worden in de tienertijd, dan zal het als volwassene meer moeite kosten ze alsnog te leren. Laat pubers daarom kennismaken met verschillende sporten, muziek en andere culturele uitingen. Stimuleer het zijn of haar talenten te ontwikkelen en prikkel de nieuwsgierigheid naar nieuwe feiten. Moedig je kind aan als hij of zij het spannend vindt op nieuwe activiteiten af te stappen.

  Het Opvoedspreekuur
  Wil je weten of je op de goede weg zit met je aanpak of heb je vragen over opvoeden van kinderen van 0 tot 19 jaar, ga dan naar het Opvoedspreekuur. Samen met de opvoedadviseur kijk je welke oplossingen passen bij jouw opvoedvraag. De opvoedadviseurs werken volgens de methode van ‘Positief Opvoeden’ in maximaal vier gesprekken. Heb je meer of andere hulp nodig, dan kan de opvoedadviseur je verder op weg helpen. De opvoed­adviseurs hebben inloopspreekuren op diverse basisscholen en spreekuren op afspraak op een van de Centra voor Jeugd en Gezin. Aan de spreekuren zijn geen kosten verbonden en er is geen verwijzing nodig. Een afspraak maak je via 088-0100550. Of kijk op www.cjgalkmaar.nl voor meer informatie.

  Beter Omgaan met Pubers

  Als je ervaringen met andere ouders wilt delen, is de cursus Beter Omgaan met Pubers interessant. Tijdens de cursus komen de prettige, maar ook de lastige kanten van het omgaan met pubers aan bod. Je krijgt informatie over hoe je goed contact met je kind kunt bevorderen en ruzie kunt voorkomen. Ouders kunnen met elkaar praten en ervaringen uitwisselen. De kosteloze cursus is bedoeld voor ouders van kinderen tussen 12 en 16 jaar en bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply