Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Leef met aandacht
  Rate this post

  ‘Bewustzijn’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’: twee prachtige termen waar vandaag de dag heel veel aandacht aan wordt besteed. Tegenwoordig zijn mindfulness en yoga uit het zweefhokje gehaald en zijn de meesten zich ervan bewust dat yoga je kan helpen om beter in contact te komen met jezelf, om los te komen van de dagelijkse rompslomp en om meer te kunnen genieten van het leven.

  Maar bewustzijn is ook bewuste aandacht; aandacht geven aan waar je mee bezig bent, wat je om je heen kunt zien en ervaren. Wanneer je niet bewust leeft, mis je datgene wat juist zo mooi kan zijn. Je bent niet afgestemd op de behoeftes van jezelf en van anderen. Innerlijk bewustzijn is de mogelijkheid om op ieder moment te voelen wat er gebeurt in ons lichaam. Ons lichaam gebruikt geen woorden om met ons te communiceren. Het gilt niet ‘Hé, je hebt rust nodig!’ De manier waarop ons lichaam met ons communiceert, is via sensaties, en bewustzijn is ons vermogen om die boodschap te begrijpen. Een leuk weetje is wellicht dat het veranderen van bewustzijn eerst begint in de hersenen, daarna komt er pas een verandering in gevoel of inzicht.

  Inzichten
  Yoga betekent voor mij als docent dagelijkse confrontatie en acceptatie. Je wordt geconfronteerd, en vervolgens kan er weerstand ontstaan. Van belang is nu dat je je hiervan bewust bent en wat je ermee doet. Ga je het aan, of loop je ervoor weg? In hoeverre ben je je bewust van je lichaam, je emoties en je gedachtes? Ga je het aan, dan ben je jezelf aan het ontwikkelen. Je ervaart, doet kennis op, krijgt inzichten en vervolgens ben je je persoonlijk aan het ontwikkelen. Zó prachtig hoe het elkaar aanvult.

  Voelen en accepteren
  Een van mijn grootste confrontaties binnen yoga is het talent van andere docenten. Regelmatig zie ik afbeeldingen voorbijkomen met daarop de meest prachtige en ingewikkelde yogahoudingen. Door mijn eigen lichamelijke uitdagingen ben ik (nog) niet in staat om bepaalde posities uit te voeren. Dagelijks zeg ik zelf tegen mijn yogaleerlingen: ‘Accepteer waar je bent’. Dus al die mooie poses zijn gelukkig niet de essentie van yoga; het gaat om de intentie.
  Yoga is onder andere daadwerkelijk voelen en accepteren, dat waar je nu bent okee is. Dit draagt vervolgens weer bij aan persoonlijke ontwikkeling.

  Behalve Yoga biedt Yogastudio in Flow ook pilates, ‘dynamic stretching’ en krachtlanka. Krachtlanka is een unieke Indonesische bewegingskunst. Het is een combinatie van ademhaling, beweging en lichamelijke controle. Hierdoor ben je, in het hier en nu, in contact met lichaam en ademhaling en dus met jezelf.
  Ook ‘dynamic stretching’ is een unieke, zelfontwikkelde methode. Dit is een actieve stijl waarbij één beweging meerdere keren worden herhaald. Deze stijl is bijzonder effectief om krachtiger en soepeler te worden.

  In de zomer zijn er lessen, en als het weer het toelaat, gaan we heerlijk naar buiten. Kijk op de website voor meer uitleg.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply