fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Leer om te gaan met je ziekte

  Wanneer je een ingrijpende ziekte hebt, neemt dat al je aandacht in beslag, alsof het je hele leven overneemt. Kleine dingen lijken er niet meer toe te doen en voor genieten is weinig plaats meer. Het is belangrijk om je ziekte een plekje te geven, zodat je verder kunt met je leven. Je hébt een ziekte, maar je bént niet je ziekte!

  Als je ernstig ziek bent of wordt, dan bepaalt dat al gauw je hele leven, en dat van de mensen om je heen. Je wilt niet ziek zijn; het liefst zou je willen doorleven zoals je altijd gedaan hebt. Natuurlijke reacties zijn dat je je verzet je tegen de ziekte of negeert of ontkent dat je ziek bent. Ook kan het zijn dat negatieve gedachten over de toekomst je leven bepalen. Deze reacties zijn heel normaal, alleen helpen die je uiteindelijk niet en veroorzaken ze juist vaak wat je zou willen voorkomen.
  Mindfulness kan je helpen om het hebben en krijgen van een ernstige ziekte een plek in je leven te geven. Je leert om andere keuzes te maken. Een belangrijk aspect is dat je leert meer in het hier en nu te zijn. Dat je de ziekte accepteert. Hierdoor ontstaat er ruimte om te ontdekken dat er nog heel veel in je leven is wat wel goed is, en dat kan je helpen om te leren omgaan met je ziekte.

  Door middel van mindfulnessoefeningen krijg je inzicht in je eigen gedachten en reactiepatronen. Daarnaast zorgen de meditatieve oefeningen ervoor dat je je gemakkelijker kunt ontspannen en meer rust ervaart.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply