Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Lekker lezen in de zomervakantie!

  De zomer is voor veel kinderen en jongeren een tijd van ontspanning, geen school en heel veel vrije tijd. De meeste kinderen zijn vooral lekker buiten aan het spelen en laten hun boeken een aantal weken links liggen. Daarmee vermindert de leesvaardigheid en dat is jammer. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. En kinderen die goed zijn in taal, doen het beter op school. Ons advies is dus: in de vakantie niet alleen veel kilometers maken met de auto of het vliegtuig, maar vooral ook leeskilometers!

  Bij Quadraat begeleiden we onder andere kinderen met lees- en spellingproblemen. Kinderen die moeite hebben met lezen, verliezen vaak de motivatie om te lezen. Lezen is voor hen geen hobby. Bij ons is leesmotivatie daarom een essentieel onderdeel van de begeleiding. Wij vinden het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om boeken te kunnen kiezen die aansluiten bij hun leeftijd en interesse. Daar waar scholen veelal vasthouden aan een behaald AVI-niveau, zetten wij in op authentieke vloeiende teksten die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Wij stimuleren kinderen daarbij om vooral series te lezen, want boeken van dezelfde schrijver, in hetzelfde genre en over hetzelfde onderwerp vergemakkelijken het lezen. Kinderen raken gewend aan de specifieke stijl en woordkeus van de auteur. Daarnaast hebben ze al kennis over de achtergrond van het verhaal en de (hoofd)personen die erin voorkomen. Ook dat maakt het lezen gemakkelijker. Spannende boekenseries waarin gekke dingen gebeuren, zijn daarnaast vele malen interessanter dan saaie teksten op een laag leesniveau.

  Een boek voor elk kind
  Onder het motto ‘er is voor ieder kind ergens een boek’, gaan we samen met de kinderen in onze goedgevulde boekenkast op zoek naar dat ene beslissende boek dat de leesmotivatie zal aanwakkeren. We lezen stukjes voor, ­luisteren stukjes van een luisterboek en ondersteunen tijdens het zelfstandig lezen van boeken. En eenmaal op gang in het boek motiveren we kinderen om zelf zoveel mogelijk te lezen; elke dag zo’n 20 minuten. Daarnaast stimuleren we kinderen om hun enthousiasme over een boek met elkaar en met ons te delen door middel van een boekverslag, ­video of foto (bookfie) op onze website. Door te praten over verhalen, worden kinderen zich bewust van wat ze gelezen hebben en wat ze daarvan ­vonden. Door de reacties van anderen te horen, ervaren ze dat ieder kind een boek op zijn eigen manier beleeft.

  Over quadraat
  Bij Quadraat werken een GZ-psycholoog, pedagogen, ­psychologen, een sociaal-pedagogisch deskundige, een logopedist en remedial teachers. Zij geven kinderen en ­jongeren graag een steuntje in de rug als het op school even niet zo gemakkelijk gaat. Wil je meer weten? Kijk eens op onze website, of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply