Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Leren leven met kanker
    Rate this post

    Het is niet gek dat mensen na de diagnose ‘kanker’ gevoelens ervaren zoals angst, verdriet, somberheid, stress, boosheid, onzekerheid of andere heftige emoties. Ook fysieke klachten zoals vermoeidheid en slapeloosheid komen vaak voor. Wanneer deze klachten langer aanhouden, kan het zinvol zijn om hulp te zoeken.

    Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, is dat een grote schok. Je leven raakt in een achtbaan van gebeurtenissen. Bezoek aan artsen, opname in het ziekenhuis, behandelingen, gesprekken met naasten enzovoort. Je bent de regie over je leven kwijt en vooral bezig het hoofd boven water te houden. De diagnose en de behandeling zetten als het ware je hele leven op de kop. Dit geldt als je zelf kanker hebt, maar ook als iemand in je directe omgeving de diagnose ‘kanker’ krijgt. Niets lijkt meer vanzelfsprekend.

    Tijdens de medische behandeling richt alle aandacht zich op het lichaam. Daarna komen veel mensen vragen en onzekerheden tegen die de kern van hun bestaan raken. Dit kan leiden tot stress, wanhoop en verdriet. Leren leven met kanker is vergelijkbaar met een rouwproces: de emoties vragen om verwerking omdat de wereld zoals je die kende niet meer dezelfde is.

    Verlies
    ‘The biggest loss, that of one’s self, may pass unnoticed.’ (‘Het grootste verlies, dat van jezelf, kan ongemerkt voorbijgaan.’) Deze uitspraak van de Deense filosoof Søren Kierkegaard is niet te missen als je Het Behouden Huys in Haren binnenstapt. Wat als de gevoelens zo heftig zijn dat deze je in beslag nemen en je niet meer jezelf kunt zijn? Dan kan het prettig zijn om over je gevoelens, angsten en twijfels te praten.
    Psycho-oncologisch centrum Het Behouden Huys biedt deskundige (na)zorg om te leren omgaan met de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker. Het centrum biedt mensen de mogelijkheid om op eigen kracht de regie in hun leven te (her)nemen en antwoorden te vinden op vragen waarmee ze door kanker worden geconfronteerd. Na verwijzing door de huisarts of behandelend specialist is behandeling mogelijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd, ziektefase, prognose of het stadium van het ziekteproces. Ook is er zorgaanbod voor naasten en nabestaanden, want kanker heb je niet alleen.

    Naast de hoofdvestiging in Haren kunnen cliënten ook terecht op verschillende locaties in Groningen, Friesland en Drenthe. Meer informatie over Het Behouden Huys en het psycho-oncologisch aanbod is te vinden op de website.

    Het Behouden Huys biedt behandeling bij:
    – angst, somberheid, verdriet
    – het gevoel de grip op het leven kwijt te zijn
    – verstoorde slaap of concentratieverlies
    – veranderde lichaams- of seksuele beleving
    – vermoeidheidsverschijnselen of pijn
    – obstakels rond werkhervatting
    – relatie- en opvoedingsvragen als gevolg van de ziekte
    – vragen over afscheid, sterven en rouwverwerking

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply