Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Leren pauzeren met mindfulness
  Rate this post

  Het goed hebben met jezelf is niet vanzelfsprekend. Vaak willen we dat we anders zijn, dat onze situatie anders is, dromen we weg of gaan de gedachten een eigen leven leiden. We worden uit het moment gehaald of ontvluchten zelf de realiteit. Dat alles levert stress op of neerslachtigheid. Of we zijn aan het herstellen van een ziekte en zoeken opnieuw de balans. Mindfulness leert ons stil te staan bij wat er is en vandaaruit verder te gaan.

  Mindfulness staat flink in de belangstelling. Het werkt, er is veel onderzoek naar gedaan, de gezondheidszorg heeft de mindfulness omarmd en de zorgverzekeraars hebben mindfulnesstrainingen opgenomen in de vergoedingen. Het werkt preventief, maar ook om burn-outverschijnselen te verlichten en stress te reduceren. Het geeft inzicht en herstelt de balans.

  Her-inneren
  Mindfulness is in feite een zelfonderzoek naar hoe we ons laten meeslepen door onze eigen automatismen. Zien we onszelf als die gestreste persoon, of als te veeleisend, iemand die het nooit goed doet, of als de ‘control-freak’? Hoe zien we onszelf? Met behulp van mindfulness leren we ons te herinneren wie we in wezen zijn. Her-inneren: terug naar ons eigen innerlijk. Als mens hebben we de neiging om onszelf kleiner te maken en onze capaciteiten geringer in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn. Of we lopen onszelf voortdurend voorbij. Mindfulness helpt om onszelf weer in het juiste perspectief te zetten en minder te oordelen, ons minder te vergelijken met anderen, minder te piekeren over het verleden of te tobben over de toekomst. Mild en vriendelijk te zijn voor onszelf.

  In het nu verblijven
  Het nu, het huidige moment, is het fundament van ons leven. Met mindfulness trainen we om met de zintuigen het huidige moment waar te nemen. De adem, de geluiden, het lichaam. Aanwezig zijn met dat wat is, met gedachten, gevoelens en emoties, deze opmerken om weer terug te keren naar het huidige moment. Je bent dan niet voor of tegen iets; je bent er eenvoudig. In het huidige moment kun je de eenvoud van het leven waarnemen, waardoor het is alsof je lichter wordt, de ballast van je afschuddend. Het huidige moment geeft helderheid, waardoor we in staat zijn om beter overzicht te krijgen over het leven.

  De training
  In een 8-weekse mindfulnesstraining leer je vaardigheden als het herkennen van je automatische piloot, omgaan met hindernissen, bewustzijn van de ademhaling, aanwezig blijven, hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen en hoe je het geleerde in toekomstige (stressvolle) situaties kunt toepassen. Een werkboek en audiobestanden helpen om ook thuis te oefenen.

  De Mindful Academy
  De Mindful Academy verzorgt in Delft een aantal keer per jaar de 8-weekse mindfulnesstraining die in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Deze MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) -training heeft bewezen effectief te zijn.
  De trainingen worden gegeven door Corine Lepoutre, een ervaren trainer die Categorie 1-­gecertificeerd is door de beroepsvereniging VMBN.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply