Rate this post
 • Leren praten gaat niet altijd vanzelf
  Rate this post

  Kunnen zeggen wat je zeggen wilt en begrijpen wat er gezegd wordt, is heel belangrijk voor een kind. Leren praten gaat met vallen en opstaan en is niet altijd gemakkelijk. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo. Plezier in het praten staat voorop!

  Het is van belang om problemen in de communicatie vroegtijdig te signaleren. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er zijn een aantal mijlpalen in de spraak- en taalontwikkeling. Aan de hand van de mijlpalen zijn de G-MS (gereviseerde minimum spreeknormen) opgesteld:
  12 – 18 maanden:     veel en gevarieerd brabbelen met af en toe een herkenbaar woord. Begrijpt             opdrachtjes met twee woorden. Kan één of meer lichaamsdelen aanwijzen.
  18 – 24 maanden:     zegt 5 – 10 woordjes.
  2;0 – 2;6 jaar:     zegt minimaal twee woordjes achter elkaar.
  2;6 – 3;0 jaar:     driewoorduitingen; woordopbouw nog onvolledig.
  3;0 – 3;6 jaar:     drie tot vijfwoorduitingen. Ongeveer de helft is verstaanbaar.
  3;6 – 4;0 jaar:     vertelt spontaan wel eens een verhaaltje. 50 – 75% is verstaanbaar.
  4;0 – 5;6 jaar:     enkelvoudige zinnen; problemen met meervoudsvormen en vervoegingen.
  > 5;6 jaar:     goed gevormde, ook samengestelde zinnen. Praat als een volwassene.

  Logopedie bij het jonge kind
  De Praatmaat Groep is gespecialiseerd in het jonge kind. Bijna al onze logopedisten zijn gespecialiseerd in preverbale logopedie. Een preverbaal logopedist begeleidt en adviseert bij voedingsproblemen (van flesvoeding tot drinken uit een beker) en is een specialist op het gebied van de vroege taalontwikkeling en mondmotoriek. Binnen de behandeling streven wij naar een persoonlijke en kindvriendelijke aanpak, waarbij we zoveel mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Jouw kind leert op deze manier spelenderwijs!

  Gratis inloopspreekuur
  Wanneer er iets misgaat in de spraak- en/of taalontwikkeling, kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van je kind. Als ouder maak je je misschien zorgen. Praat er eens over met een logopedist. De logopedist kan je informatie geven, onderzoek doen en/of doorverwijzen indien nodig. Bij De Praatmaat Groep kun je geheel vrijblijvend een afspraak maken.

  Oudercursussen
  De Praatmaat Groep geeft ook cursussen voor ouders. Zo kan een cursus Dunstan Babytaal je helpen jouw baby (0 – 4 maanden) beter te begrijpen, en helpt de cursus Tolk om de taalontwikkeling nog beter te stimuleren.

  Vergoedingen
  Logopedie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket. Je hoeft je voor logopedie dus niet extra te verzekeren. Wanneer je gekozen hebt voor een extra eigen risico, dan valt logopedie daar wel onder. Voor kinderen onder de 18 geldt geen eigen risico. Bekijk je polisvoorwaarden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply