Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Leven met hormonen: een kwestie van balans
    Rate this post

    Menstruatiestoornissen, het premenstrueel syndroom (PMS) en de overgang kunnen serieuze problemen geven met ­serieuze consequenties die een grote groep vrouwen treft. Deze problemen bespreekbaar maken blijft lastig. Jammer, want met een gerichte aanpak is veel aan deze klachten te doen.

    In haar praktijk in Leiden helpt Ankie Visser, als Care for Women specialiste, vrouwen met hormoongerelateerde problemen. Daarnaast geeft zij adviezen over anticonceptie, en wat weinig vrouwen weten is, dat je alleen daad­werkelijk kunt afvallen als je hormonen in balans zijn. Ankie: ‘Bij mannen is het simpel. Zij hebben voor hun hormoonhuishouding alleen een aan- en uitknop nodig, terwijl vrouwen een hele schakelkast nodig hebben, alleen omdat zij kinderen kunnen baren.’ Het is dan ook niet zo gek dat er wat kan misgaan.

    PMS
    Het premenstrueel syndroom omvat een verzameling aan klachten die van een paar dagen tot wel drie weken per maand kunnen aanhouden. Aangezien het 25% van de vrouwen tussen de 30 en 45 jaar treft, is dit dus een groot probleem. Het krijgt echter weinig aandacht. Dit maakt het tot het ondergeschoven kindje in de zorg.
    Klachten als stemmingswisselingen, angst, depressiviteit en agressie zijn slechts een paar van de wel 100 gedocumenteerde klachten van PMS. Jijzelf, je omgeving en je werk ondervinden hier meestal veel hinder van. Het ziekteverzuim is dan ook hoog. Ankie: ‘PMS zit niet tussen de oren en moet serieus genomen worden. Twee tot vier consulten zijn vaak genoeg om de juiste aanpak van het probleem te vinden. Dit kan gevonden worden op het gebied van leefstijl, voeding, stressreductie en een aanvulling van vitamine- en mineraaltekorten.

    De overgang
    PMS-klachten kun je ook in de overgang krijgen. De voorraad eicellen in de eierstokken neemt af en er wordt minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Hormoonschommelingen en met name de daling van het hormoon oestrogeen zorgen ervoor dat de hypothalamus in de hersenen de hypofyse stimuleert om steeds meer het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) af te geven. De vrouw voelt zich hierdoor niet lekker en zit niet goed in haar vel. Ook wordt er minder serotonine (gelukshormoon) aangemaakt, wat kan leiden tot klachten van onzekerheid, burn-out en depressie.
    Health Check
    Buiten de hormonen zijn er nog andere factoren betrokken bij de werking van de hersenen en organen. Afwijkende waarden voor bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker kunnen bijvoorbeeld leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten, en op termijn zelfs tot orgaanschade. De door Ankie aangeboden ‘Health Check’ (voor zowel mannen als vrouwen) brengt deze waarden en daarmee de risico’s in kaart.

    Vergoeding consulten
    Voor de behandeling van PMS en de overgang is een verwijzing van de huisarts niet nodig, omdat zorgverzekeraars deze veelal vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Voor een ‘Health Check’ moet je zelf nagaan of deze vergoed wordt. Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis vergoeden vaak wel, en veel werkgevers betalen dit. Ankie: ‘De kosten voor consulten zijn vaak een drempel, ook al worden deze veelal vergoed. Vrouwen geven wel veel geld uit aan hun uiterlijk, maar vergeten vaak dat echte schoonheid van binnenuit komt. En dat is wat ik wil: de beste versie van de vrouw naar boven halen.’

    Herken je jezelf in een van bovenstaande problemen en wil je een afspraak maken? Dat kan door te bellen of te ­mailen, of maak een afspraak via
    www.levenmethormonen.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply