Rate this post
 • Leven is bewegen
  Rate this post

  Door onze moderne manier van leven is bewegen voor velen tot het minimale teruggebracht. We voorzien ons van alle gemakken om zo weinig mogelijk te bewegen en toch ons doel te bereiken. Ons leven is voorzien van auto’s, computers, roltrappen, liften ­enzovoort. Eigenlijk zou iedereen even de tijd moeten vrijmaken om eens per dag wat aan beweging te doen.

  Bijna de helft van het menselijk lichaam bestaat uit spierweefsel. Voor dit spierweefsel is beweging van levensbelang. Een spier die langere tijd niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld vanwege een gipsperiode), wordt zwak en vermindert in omvang. Omgekeerd wordt een spier die bewogen en getraind wordt sterker en krachtiger. Voldoende bewegen kan klachten als aderverkalking, rugklachten en diabetes verminderen dan wel voorkomen. Daarnaast heeft bewegen een positief effect op stress en nervositeit.

  Botontkalking
  Naarmate we ouder worden, neemt de kans op botontkalking (ook wel ‘osteoporose’ genoemd) toe. Botten hebben kalk nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten botmassa en structuur, met als gevolg dat ze broos worden. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen boven de 60 jaar osteoporose. Het probleem met osteoporose is, dat je er niets van merkt zolang er geen botbreuk optreedt. Je kunt al 30% van je botmassa hebben verloren op het moment dat je zomaar een bot breekt!
  Medicatie is een van de behandelmethodes, maar bewegen is nog vele malen belangrijker. Gewicht dragende oefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht worden aanbevolen. Vraag je fysiotherapeut hierbij om advies.

  Hydrotherapie
  Wanneer bewegen bemoeilijkt wordt door lichamelijke klachten, kan bewegen in het water wellicht een oplossing bieden om toch te kunnen bewegen. Hydrotherapie kan voor mensen met pijnklachten in spieren en gewrichten een positieve uitwerking hebben.
  Met deze therapievorm doe je oefeningen in een warm waterbad. Je leert om je gewrichten en spieren op de juiste manier te bewegen, waardoor minder pijn wordt ervaren. In het water kun je meer oefeningen doen zonder verergering van klachten dan je op het droge aan kunt.

  Allerlei vormen van therapie
  Fysiotherapie Hoogezand biedt, naast algemene fysiotherapie en bewegingstherapie, allerlei andere vormen van therapie aan: kinder- en thuiszorgfysiotherapie, psychosomatische en geriatrische fysiotherapie, bekkentherapie, dry needling, valtraining, hydrotherapie en rugtraining.
  Daarnaast werken wij samen met diverse andere disciplines, waardoor je bij Fysiotherapie Hoogezand aan het juiste adres bent!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply