Rate this post
 • Leven met fibromyalgie?
  Rate this post

  Pijn en/of stijfheid in gewrichten of spieren, minder goed kunnen bewegen, moe / lusteloos: Klachten waar mensen met reuma mee te maken hebben. Wist je dat ruim 2 miljoen Nederlanders langdurig reumatisch getinte klachten hebben? Wist je dat mensen met reuma hun lichamelijke kwaliteit van leven lager waarderen dan andere chronisch zieken?

  ‘Reuma’ is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Globaal kunnen we ze in 3 categorieën indelen: ­ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Een vorm van wekedelenreuma is fibromyalgie. ‘Fibromyalgie’ betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en ­spieren’. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat naast algemene spierpijn en spierstijfheid onder andere gepaard kan gaan met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, stemmings­klachten, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen en darmklachten. De klachten kunnen per patiënt verschillen en hebben een wisselend karakter. Een eenduidige oorzaak van fibromyalgie is niet bekend. Kenmerkend bij fibromyalgie zijn de tenderpoints. Dit zijn specifieke pijnpunten in nek, schouders, lendestreek, heupstreek en knieën.

  Acupunctuur voor pijnbestrijding
  Er bestaat geen behandeling om de patiënt met fibromyalgie te genezen. Deze ziekte is alleen symptomatisch te behandelen. Vaak krijgen patiënten met fibromyalgie pijnstillers voorgeschreven. Deze pijnstillers kunnen hooguit de scherpe kantjes ervanaf halen. Acupunctuur is een alternatieve behandelmethode die gebruikt kan worden in het kader van pijnbestrijding bij fibromyalgie. Met acupunctuur kan de aanmaak van endorfinen in de hersenen worden gestimuleerd. Endorfinen zijn lichaamseigen stoffen die een pijnstillende en ontspannende werking hebben.

  Immuunsysteem
  Naast pijnbestrijding kan acupunctuur ook een gunstig effect hebben op de stijfheid en op de werking van het immuunsysteem. Een fibromyalgiepatiënt heeft een bepaald energietekort, waardoor een stagnatie van energie optreedt en spiersystemen minder goed doorvoed raken. Met acupunctuur worden de pijnlijke plekken aangeprikt. Hierdoor ontspant het weefsel en neemt de pijn af. Door ook voor een betere doorbloeding van het omliggende weefsel te zorgen, wordt het herstellend vermogen vergroot, wat naast het pijnstillende ook een ontspannend effect heeft. Naast de lokale behandeling op de pijnplaatsen is een ander doel van de acupunctuurbehandeling het opheffen van de stagnatie in de energiedoorstroming. Door het algehele energieniveau te verhogen, gaat de ­patiënt zich fitter voelen en zullen de klachten minder zijn.

  Het voordeel van acupunctuur is dat het een veilige behandelmethode is zonder schadelijke bijwerkingen. Er is geen risico op gewenning of verslaving zoals bij bepaalde medicijnen het geval is. Tevens zorgt acupunctuur voor verbetering van het algeheel welbevinden van de patiënt.

  Omgaan met de ziekte
  Het ontbreken van de oorzaak van fibromyalgie, samen met het over het algemeen gezonde uiterlijk van de patiënt, de normale bevindingen bij een bloedonderzoek en het wisselende karakter, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door de arts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Een fibromyalgiepatiënt voelt zich hierdoor vaak niet begrepen. Het is belangrijk voor een patiënt te leren omgaan met de ziekte en om iets te doen tegen gevoelens van angst, hulpeloosheid en somberheid.

  In praktijk De WestDuin in Den Haag behandel ik fibromyalgiepatiënten met acupunctuur. Ik werk hier samen met Monique Molendijk, psychotherapeute, die de psychische kant van de problematiek bij fibromyalgie kan begeleiden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply