Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Leven met lymfoedeem
    Rate this post

    In je lichaam zitten verschillende vatenstelsel. De bekendste is ongetwijfeld het bloedvatenstelsel. Iets minder bekend is wellicht het lymfatisch systeem dat bestaat uit een uitgebreid netwerk aan lymfeklieren en -vaten en een grote rol speelt bij de afweer én de afvoer van overtollig vocht uit de weefsels.

    Wanneer lymfevaten niet in staat zijn om vocht uit de weefsels af te voeren, hoopt dat vocht zich tussen de weefsels op. Meestal is dat het geval bij een arm of been, maar in principe kan het op elke plaats voorkomen. Meestal merk je als eerste een zwelling op, maar daarnaast geeft het ook een zwaar en vermoeid gevoel, kan het pijnklachten geven en kun je erdoor beperkt worden in je bewegingen. Het kan zelfs huidafwijkingen en -infecties veroorzaken. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (dan is er bij de aanleg van lymfevaten en -klieren iets mis gegaan), maar meestal is dit niet het geval. Een bestraling of het weghalen van lymfklieren als behandeling tegen kanker kan lymfoedeem veroorzaken, evenals een trauma, infectie, operatie, overgewicht of medicijngebruik.

    Chronische aandoening
    Omdat er voor lymfoedeem nog geen genezende behandeling bestaat, is het een chronische aandoening waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Het is belangrijk om de zwelling zoveel mogelijk te verminderen en tot een minimum te beperken, zodat de kans op complicaties kleiner is. In eerste instantie zul je daarvoor worden verwezen naar een therapeut voor lymfdrainage om de afvoer van het vocht te verbeteren. Wanneer op een gegeven moment de zwelling tot een minimum beperkt is, zal er door je arts een therapeutische elastische kous (TEK) worden voorgeschreven.

    Dé specialist
    Lenny Rijken is in Nijmegen en omgeving dé specialist op het gebied van therapeutische elastische kousen en compressiebandages, die in de volksmond nog wel eens klittenbandbandages worden genoemd. ‘Een TEK wordt nog wel eens verward met steunkousen die je bij een kousenspeciaalzaak kunt kopen’, weet ze. ‘Deze kousen zijn echter van een heel andere orde dan de TEK die je door je arts krijgt voorgeschreven. Het woord ‘therapeutisch’ zegt immers al genoeg. Wie bij mij komt, kan rekenen op de beste, professionele service. Mijn specialisatie ligt vooral op het gebied van lymfoedeem en lipoedeem, al dan niet bij kinderen. Ik heb me de afgelopen 18 jaar gespecialiseerd in de meest complexe ziektebeelden waarvoor de TEK’s de oplossing zijn. Je kunt ze bij mij, op diverse locaties in en in de buurt van Nijmegen, laten aanmeten. Wanneer je niet in staat bent om naar mij toe te komen, kom ik graag kosteloos bij jou thuis.’

    Vergoeding
    Therapeutische elastische kousen en compressiebandages worden, wanneer je een verwijzing van je arts of specialist hebt waarop duidelijk de indicatie staat vermeld, vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Compressiezorg Nijmegen heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply