Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Levenslust: vallen & opstaan

  Levenslust is iets meer dan rondlopen in een T-shirt met ‘You Only Live Once’ erop. Levenslust is leven met bezieling. Hoe boor je jouw levenslust aan en hoe maak je er jouw levenshouding van? Wat geeft nieuwe hoop, energie en zin op lastige momenten?

  Het leven om ons heen is voortdurend bezig om als een fontein van vernieuwing te stromen. Te scheppen en los te laten en weer iets nieuws te laten ontstaan. Levenslust heb je als je voelt dat je midden in die stroom staat, dat je erbij hoort en dat alles in jou ook bruist. Maar als er helemaal niks stroomt… Dan ben je jouw levenslust kwijt. Wanhoop niet!

  Om weer los te komen, heb je niet veel nodig. Kijk maar naar onkruidplantjes, die tussen de tegels omhoogschieten en bloeien. Soms midden op straat, op de gekste, minst vruchtbare plaatsen. Onstuitbaar blijven ze streven naar bloei. In een mensenleven werkt het precies zo. Van tijd tot tijd lijkt het alsof je een ton bakstenen op je hoofd krijgt. In het leven van sommigen slaat het noodlot zó hard toe, dat er geen toekomst meer lijkt te zijn. Maar je bent een dapper plantje en je groeit gewoon door, met ontembare levenslust, van binnenuit.

  ‘Geen zin? Dan máák je maar zin!’ Wie herinnert zich niet die docent of ouder die je dat onmogelijke bevel gaf als je ergens geen zin in had? Er zit iets in: zin kun je maken. En levenslust ook! Je bent namelijk hier zelf de oerbron van. En je diepste kern is altijd bereid om nieuwe zin naar boven te sturen. Alleen, hoe krijg je jouw diepste kern zover?

  Met zachtheid gaat dat beter dan op grimmige wilskracht. Vel geen oordeel over hoe je je voelt. Voel je lichaam, voel je voeten op de grond en het bloed door je aderen stromen. Adem eens diep in en uit. Wij hebben allemaal een nooit op­drogende fontein van levenslust tot onze beschikking. Die zit in onze buik. De fontein is ons bij onze komst op aarde meegegeven, als een geboorterecht. De onderbuik is het domein van de eerste drie chakra’s: de energiecentrales die onze levenskracht opnemen uit de kosmos en door ons lichaam verspreiden. Ze belichamen het recht om er te zijn, het recht om te voelen en het recht om te handelen.

  Verder is het goed om je te realiseren dat signalen van stress je de mogelijkheid geven om te groeien. Geen enkel leven is alleen maar feest, gouden zonlicht en zoemende honingbijtjes. Je ontkomt er niet aan dat je bij wijze van spreken van van tijd tot tijd even onder een steen moet gaan zitten om iets af te werpen waar je last van hebt. Als je dat blijmoedig weet te doen, dan heb je het geheim van levenslust ontdekt.

  Wat vertelt zo’n stressvolle, benauwde situatie jou? In welk opzicht, in welke richting en op welk terrein ben jij aan groei toe? Wat jou belemmert of onderdrukt, kun je zien als een boodschapper van het leven zelf: hier mag je nu wat meer opengaan, meer jezelf worden, groter worden. Zodra je stappen zet in die richting, voel je je weer vol levenslust!

  In mijn praktijk Losjes in Balans kijk ik graag met je mee en ondersteun ik je waar nodig.

  – Birgit van de Weijer

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply