Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Lezen was echt frustrerend voor mij’
  Rate this post

  Er zijn in Nederland 1,5 miljoen mensen met lees­problemen. Madelief Roelants (15 jaar) uit Oegstgeest wás er een van. Madelief: ‘Lezen was echt frustrerend voor me. Talen kostten me zoveel tijd en energie, dat ook de vakken waar ik normaal goed op scoorde steeds slechter gingen.’

  Sinds een aantal maanden heeft Madelief een Xlens bril. De speciaal ontwikkelde kleurenfilters van deze bril veranderen de lichtinval en lichtintensiteit van de informatie die binnenkomt, waardoor de overdracht van de ogen naar de hersenen beter verloopt. Moeder Minke: ‘Het verschil is waanzinnig groot! Madelief leest ineens vloeiend en met begrip. Ik raad iedereen met leesproblemen aan, uit te zoeken of het ook voor jou werkt.’

  Zoektocht
  ‘Toen Madelief in groep 3 en 4 met lezen aan de slag ging, bleek dit heel lastig’, vertelt Minke. ‘Ze draaide letters om, bleef spellend lezen en gedurende de hele basisschool waren de talen een groot probleem. Maar ze is slim, dus ze kon veel compenseren. Bovendien vinden we haar precies goed zoals ze is: een creatief meisje met een levendige fantasie – en wilden we het probleem niet te groot maken. Totdat de frustratie de overhand nam. In groep 8 kreeg ze een dyslexieverklaring en ook in de havo/vwo-klas zagen we haar worstelen. Het is een harde werker, maar nu leden zelfs de vakken eronder waar ze normaal gesproken met gemak hoge cijfers haalde.’ Madelief: ‘Mijn cijfer voor wiskunde veranderde van een 9 in een 6. Dan begin je wel erg aan jezelf te twijfelen.’

  Advies van opa
  Tot de opa van Madelief een krantenartikel las over de Xlens bril. Madelief: ‘Mijn oma belde op en zei dat het wel erg herkenbaar was wat erin stond. We hebben dezelfde dag nog gemaild, en binnen een week hadden we een afspraak bij een Xlens Centrum hier in de buurt.’ Minke: ‘Al tijdens de test hoorde ik een enorm verschil. Het monotone, hakkelende en moeizame lezen veranderde in een vloeiend geheel met de juiste intonatie.’ Madelief: ‘De letters – die ik altijd zag wiebelen – gaan door de kleurenfilters stilstaan. Er zit nu witruimte tussen de regels en woorden! En ik begrijp nu vrijwel meteen wat ik lees.’

  Vertrouwen
  Minke: ‘Het verschil is echt waanzinnig. Ze kan de onder­titels op tv nu met gemak bijhouden en leest tijdens een proefwerk een lap tekst binnen de gestelde tijd. We realiseren ons nu eigenlijk pas hoe groot het probleem was. Ze heeft het nog zwaarder gehad dan wij dachten. Je kunt niet in iemands hoofd kijken hè.’ Madelief: ‘De bril werkt ook rustgevend. Ik heb ‘m langer op dan de geadviseerde vijf uur, gewoon omdat het fijn is. De eerste week had ik wat hoofdpijn, maar dat is nu helemaal weg. Ik ben blij dat ik eindelijk kan laten zien wat ik in huis heb. Volgend jaar wil ik naar het vwo. Misschien ga ik Psychologie studeren. Die optie had ik laten vallen omdat ik bij mijn zus zie wat voor dikke boeken daaraan te pas komen. Maar met de Xlens bril heb ik er weer vertrouwen in.’ Haar zusje, waarbij nooit dyslexie is vastgesteld, heeft er inmiddels ook één en wil hem niet kwijt. Minke: ‘Ze zegt dat ze haar tentamens Psychologie mede dankzij haar bril heeft kunnen halen.’

  Minke vervolgt: ‘Ik ben inmiddels, na een intensieve opleiding bij Xlens, geautoriseerd om Xlens filters aan te meten bij kinderen en volwassenen. Ik hoop er nog zoveel mensen mee te kunnen helpen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply