Rate this post
 • Lichaam en geest in balans met Qigong
  Rate this post

  Qigong brengt lichaam en geest in balans, laat de Qi beter door het lichaam stromen zodat blokkades opgeheven worden, verbetert houding en beweging, reduceert ­gezondheidsproblemen, pijnlijke rug en hoge bloeddruk, en verbetert de soepelheid en spierkracht.

  Qigong heeft zijn oorsprong in China en maakt al een paar duizend jaar deel uit van de traditionele Chinese cultuur. Qigong is één van de vijf pijlers van de Traditionele Chinese Gezondheidsleer naast acapunctuur, kruiden, voeding en tuina (massage).
  Qigong is het leren beheersen van levensenergie (Qi) die aangewend kan worden om de ­gezondheid gunstig te beïnvloeden. Een ongehinderde harmonische energiedoorstroming door het lichaam is een voorwaarde voor gezondheid en vitaliteit. Het is een interactie tussen lichaam en geest.
  Qi is in alles aanwezig: in de natuur en in de mens. ‘Qigong’ betekent ‘het leren beheersen en aanwenden van (kosmische) Qi’.
  Door je te ontspannen, wordt er een proces van zelfregulering op gang gebracht die op twee niveaus plaatsvindt: op het lichamelijke en op het emotionele vlak. Zo kan treurigheid, woede of een ander gevoel opkomen zonder aanleiding. Wanneer je ontspannen staat zonder iets te doen, verzamelt de energie zich automatisch in het natuurlijke midden. Zodra je je gaat ontspannen, begint het lichaam met het proces van zelfregulering.
  Vijf jaar geleden heb ik borstkanker gehad en heb ik ervaren dat, naast wandelen en gezonde voeding, het beoefenen van Qigong een belangrijke ondersteuning voor mij is geweest. Doordat de bewegingen zacht zijn en aangepast op je eigen mogelijkheden, gaf het mij rust en structuur. Ik wil graag alle vrouwen die borstkanker ­hebben of hebben gehad ook deze mogelijkheid en ervaring bieden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply