Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Lichaam ziek? Mond gezond!
  Rate this post

  Een stralende lach, gezonde tanden, dat is voor iedereen belangrijk die een goede en verzorgde indruk maken wil. Natuurlijk is ook pijn aan het tandvlees of pijn aan de kiezen een reden om jouw gebit goed te verzorgen. Pijn in je mond kan erg lastig en vervelend zijn. Maar ziekte en mondgezondheid, wat hebben die twee met elkaar te maken? Word ook bekend met de invloed van bepaalde ziektes op jouw gebit!

  Een goede gebitsverzorging is extra belangrijk voor mensen met een auto-immuunziekte, zoals bijvoorbeeld diabetes en de ziekte van Crohn. Deze ziekten tasten tanden en tandvlees aan. Vaak merk je niet, of pas te laat, dat je tand- en/of tandvleesproblemen hebt. Ook mensen met een kunstgebit opgelet, want ook dan is het verstandig om jouw tandvlees te laten controleren. Waar moet je op letten en wat kun je eraan doen?

  Mondgezondheid bij diabetes
  Als je diabetes (suikerziekte) hebt loop je meer risico op tandvleesontstekingen, schimmelinfecties, droge mond en gaatjes. Daar komt bij dat de genezing van eenmaal ontstoken tandvlees minder snel gaat en dat ontstekingen in de mond kunnen leiden tot problemen voor de algehele gezondheid. Enerzijds heb je als diabeet teveel suiker in je bloed en anderzijds blijft de hoeveelheid bloedsuiker minder stabiel bij problemen in de mond. Zo kom je dus terecht in een negatieve spiraal. Ook geldt dat je vaak meer moet plassen als diabeet, daardoor een droge mond ontstaat en je dus sneller gaatjes en ontstekingen krijgt. Speeksel beschermt jouw gebit. Wees problemen voor! Bloed jouw tandvlees snel bij bijvoorbeeld het tanden poetsen? Dan is er vaak sprake van ontsteking in meer of mindere mate. Zorg dus ten eerste voor een goede bloedsuikerspiegel, maar ga daarnaast ook naar een mondhygiënist en vertel haar dat jij diabetes hebt! Zij kan jou persoonlijk advies geven.

  Mondgezondheid bij de ziekte van Crohn
  De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van delen van het spijsverteringskanaal. Aandoeningen die bij deze ziekte in de mond geregeld worden waargenomen zijn slijmvlies- en mondafwijkingen, veranderingen in dentale status (tanden), veranderingen in parodontale status (tandvlees) en afwijkingen in speeksel en speekselklieren. Parodontitis is het ontstoken zijn van het tandvlees rond en tussen tanden en kiezen. Dit ontstaat meestal door een ophoping van tandplaque en tandsteen in deze ruimten. Dit begint vaak met een rood en glimmend tandvlees dat makkelijk bloed. Heb jij hier last van? Zorg dan dat je op tijd naar de mondhygiënist gaat, zodat zij tandplaque en tandsteen kan verwijderen. Zij kan jou dan ook vertellen of er nog verdere behandelingen nodig zijn en hoe jij jouw mond gezond kan houden. In eerste instantie is een mondhygiënist gericht op preventie (het voorkomen van bijvoorbeeld gaatjes en tandvleesaandoeningen), maar daarnaast voert zij ook curatieve taken uit (gericht op genezing).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply