Rate this post
 • Lichamelijke klachten? Je lichaam probeert je iets te vertellen!
  Rate this post

  Je bent een veelzijdige duizendpoot. Datgene wat je doet doe je het liefst zo goed mogelijk. Toch merk je steeds vaker dat het je niet meer lukt om alle ballen hoog te houden. Ondertussen krijg je steeds vaker last van allerlei vage klachten. Met een pilletje van de dokter lijken de klachten even te verdwijnen, maar vervelend genoeg komen ze na een tijdje weer terug. Dit komt doordat vaak alleen het symptoom wordt bestreden, maar niet de onderliggende oorzaak van de klacht wordt aangepakt.

  Jorine Kuiper is professioneel coach en therapeut en eigenaar van Happy Health Academy. Zij coacht en begeleidt mensen met stress en stressgerelateerde klachten zoals angst(en), hyperventilatie, overspannenheid, neerslachtigheid enzovoorts. ‘Mensen lopen soms maanden, zo niet jaren met klachten rond, wat eigenlijk gek is’, vertelt Jorine. ‘Als we in de auto zitten en er een rood lampje begint te branden, dan weten we niet hoe snel we de garage moeten bellen, uit angst dat onze auto het begeeft. Maar de rode lampjes van ons lichaam negeren we. Deze signalen proberen ons juist iets te vertellen, net zoals bij honger en vermoeidheid. Het is de kunst om goed te leren luisteren naar je lichaam en het te geven wat het nodig heeft. Zo kunnen klachten verminderen en zelfs helemaal verdwijnen, en misschien nog belangrijker: in het vervolg helemaal worden voorkomen.

  Van signaal naar klacht
  Wanneer dingen niet lekker lopen in je leven, je op je tenen loopt, jezelf druk oplegt, emoties niet toelaat, geen rust pakt of niet doet waar je blij van wordt, bouw je hiermee spanning op in je lichaam. Deze spanning zal zich uiten in kleine signalen als rusteloosheid, lusteloosheid of een stemmetje in je hoofd dat aangeeft dat er iets mis is. Wanneer je deze signalen voor langere tijd negeert en onderdrukt, zal dit onherroepelijk leiden tot klachten. Je kunt het vergelijken met een snelkookpan waar de deksel er door de druk op een gegeven moment vanaf vliegt.

  Een voorbeeld uit de praktijk
  Een van de vele voorbeelden van mensen die Jorine geholpen heeft, is een vrouw die al jarenlang last had van haar oog. De vrouw was diverse specialisten afgegaan en kreeg uiteindelijk de diagnose: een chronische oogziekte. Een ziekte waar ze nooit meer vanaf zou kunnen komen, zo werd gezegd. Jorine ging samen met haar op zoek naar de oorzaak van de klacht. Ze vroeg of er iets voorgevallen was rond het ontstaan van de klacht. Hier had de vrouw zelf nog nooit bij stilgestaan. En inderdaad: het bleek dat haar stiefvader kort daarvoor was overleden. Op het moment dat zij dit aan Jorine vertelde, zei ze letterlijk: ‘Ik voel het meteen achter mijn ogen branden.’ Het bleek dat zij zichzelf destijds geen ruimte had gegund om te rouwen. Het verdriet dat ze had weggestopt, had letterlijk druk op haar oog gezet en een ziekte veroorzaakt. Door met Jorine over het verlies van haar stiefvader te praten en haar verdriet alsnog toe te laten, was haar oogprobleem binnen een paar weken verdwenen.

  Snelwerkende en krachtige begeleiding
  Heb je last van angst(en), oncontroleerbare emoties, darmklachten, neerslachtigheid, slapeloosheid, een opgejaagd gevoel of andere lichamelijke, mentale of hormonale klachten, blijf hier dan niet mee doorlopen, want er is wel degelijk iets aan te doen. Jorine helpt jou om de oorzaak van jouw klachten op te sporen, aan te pakken en op tijd te leren luisteren naar je lichaam, zodat je een gezond en gelukkig leven kunt leiden. Geen diepgravende en langdurige therapieën, maar gewoon snelwerkende en krachtige begeleiding.

  Van klacht naar kracht
  Voordat Jorine de Happy Health Academy oprichtte, werkte zij jarenlang als Sales Director en verkocht ze IT-oplossingen aan grote telecombedrijven. Haar motto was toen ‘wanneer je maar hard genoeg werkt, word je vanzelf succesvol’; een overtuiging die ze van huis uit had meegekregen en iets te letterlijk had genomen. Alles in haar leven draaide om snelheid. Jorine rende hele dagen door het leven, raakte verslaafd aan Red Bull om scherp te kunnen blijven en slikte ‘s avonds slaappillen om in slaap te kunnen komen. En iedereen begrijpt dat je dat niet gaat volhouden…

  Na twee burn-outs te hebben overleefd, besefte Jorine dat het tijd was om het roer om te gooien. Zij voelde dat ze niet langer haar essentie leefde en de tijd rijp was voor iets nieuws. Jorine zegde haar baan op, volgde verschillende opleidingen tot professioneel en erkend coach en therapeut, en vertrok op wereldreis met haar gezin naar Zuid-Amerika. Bij thuiskomst richtte zij de Happy Health Academy op.

  Haar nieuwe levensmotto is ‘ik ben succesvol wanneer ik doe wat ik leuk vind met zo weinig mogelijk inspanning’. En om dit te bereiken stelt zij zichzelf bij het maken van keuzes de volgende vragen: ‘Wil ik dit doen omdat ik er blij van word of voelt het als hard werken? Gaat mijn energie ervan stromen of blokkeert het?’ En pas wanneer het goed voelt, gaat ze vol enthousiasme aan de slag. En zo is zij steeds op zoek naar dingen die ze kan doen of laten, zodat haar leven iedere dag weer een stukje lichter en leuker wordt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply