Rate this post
 • ‘Door liefde van mijn eetproblemen af’
  Rate this post

  Je wordt er in januari mee overspoeld: die goed bedoelde adviezen van leefstijlgoeroes. Mooie, fitte, slanke mensen prijzen de nieuwste dieettrends en bewegings-apps aan, die jou gaan helpen je lijf dit jaar fit en gezond te krijgen. Was dat vorig jaar ook niet het geval? En zijn de tips dit jaar anders dan vorige jaren? Niet echt. En toch dreig je te bezwijken voor dat verleidelijke voorstel met een beeld van jouw nieuwe, stralende, slanke ‘ik’!

  Het lijkt zo gemakkelijk om de dag met shakes te beginnen, een paar yoga-oefeningen te doen, geen tussendoortjes te eten en een salade bij de lunch te verkiezen boven dat broodje kroket. Het zijn adviezen die je al meerdere keren hebt gehoord, gedaan en weer hebt losgelaten omdat ze voor jou niet werken. Als je niet oppast, zit je in no time opnieuw vast in die vicieuze cirkel. Hoe kun je dit voorkomen en toch een fit en gezond lichaam krijgen?

  Luister naar je lichaam
  Adviezen van anderen kunnen je prima van dienst zijn, maar de belangrijkste raadgever is je eigen lichaam. Je voelt zelf immers of iets voor jou werkt of niet. Zodra iets veel moeite kost, moet je je afvragen of dit wel echt bij je past. Technieken als mindfulness en yoga kunnen je leren meer in contact te komen met je lichaam. Je lijf geeft je altijd signalen als iets goede ‘voeding’ is voor jou. De bodyscan is een heel fijne oefening om meer te leren luisteren naar je lichaam.

  Zelfcompassie
  Vaak pushen we onszelf iets te doen of te laten. Ook willen we dat iets snel en moeiteloos verandert. Het liefst zouden we met een toverstokje zwaaien. Maar veranderen kost tijd en vergt zelfonderzoek. Waarom heb je het altijd zo gedaan? Wat was het voordeel daarvan? Pas als je de drijfveren voor je gedrag hebt onderzocht, kun je gedrag werkelijk blijvend aanpassen. Door een vriendelijke, liefdevolle houding naar jezelf te ontwikkelen, ontstaat ruimte voor verandering. Mindfulness helpt je om die zelfcompassie te ontwikkelen.
  Geluk ligt in weten wie je bent en de acceptatie daarvan. Dit proces om tot bloei te komen, vergt moed en door­zettingsvermogen. En daar kun je de hulp van een professional goed bij gebruiken.

  Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt mensen, al jarenlang, met succes, tijdens de zoektocht naar hun ware zelf.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply